Co kvete v březnu?

První jarní květy jsou notoricky známé a dětem jsou jejich názvy vtloukány už od malička. Tahle první květena má prostě zcela jiný význam. Začátek vegetačního období je svátkem nejen pro zahrádkáře a pěstitele, ale vlastně pro všechny, kteří mají chvilku zastavit se a prohlédnout si krásu křehkých květů, které v březnu ještě často čelí mrazíkům či nadílce sněhu.

Myslíte, že znáte dobře jarní květiny? Projděte si text i obrázky, na stránce pod nimi najdete odpovědi.

1.Tuhle kvetoucí bylinu musí každý poznat

To že vykvétá mezi prvními má již ve jméně. Jde také o léčivou trvalku, která se může dožít i padesáti let. Rostlina dosahuje výšky až 25 cm, vonné žluté květy vyrůstají na konci oddenku jedním směrem. Hybridy této rostliny jsou běžnými okrasnými květinami s mnoha barevnými variantami květů.
Léčivé glykosidy a saponiny obsažené v rostlině podporují odkašlávání při zánětech horních a dolních dýchacích cest. Tato dobře známá a na jaře kvetoucí bylinka se používá k přípravě čajů nebo odvarů.

2. Je drobná, krásná a vykvétá v březnu

Když vám prozradím barvu, budete znát i název. Je to drobná rostlinka příbuzná maceškám. Stejně jako ony miluje chlad a vlhko. Patří mezi dobře známé květiny, které se pěstují jako okrasné už od středověku. I když ji v květinářství nenajdete, je to klasická okrasná květinka a i její vůni byste měli znát.

3. V březnu kvete i tato významná léčivka

Žlutými kvítky se pyšní léčivka, která vykvétá jen velmi časně z jara. Květy vyráží dříve než listy, díky čemuž vypadají drobné trsy hole. Jde o významnou bylinu, která se používá především proti kašli a zánětu horních cest dýchacích. Obecně je vhodná při léčbě nachlazení, ale zmírňuje i astma. Tato bylina je běžná v přírodě nebo se pěstuje pro farmaceutické účely, v zahrádkách ji nenajdete.

4. Poznáte tuto v březnu kvetoucí rostlinu?

5. Poznáte zapomenutou léčivku kvetoucí brzy z jara?

Pulmonaria officinalis je starobylá léčivka, která našla cestu i do „babičkovských“ zahrad, běžně ji najdete v hájích. Na dlouhém stonku se střídavými lístky vykvétají drobné kvítky, které jsou fialové a růžové barvy. Tato léčivka se používá při zánětu průdušek, onemocnění dýchacích cest, trávícího ústrojí i léčbě hnisajících ran či hemeroidů. Znáte významnou, ale téměř zapomenutou léčivku?

6. I jedovaté rostliny kvetou v březnu

7. Která květina je nezmarem kvetoucím od února do listopadu?

Květy této drobné léčivé trvalky se otáčejí za sluncem jako slunečnice a mají i stejný tvar. Jsou odolné vůči mírnému mrazu. Pokud je zima mírná, kvetou ještě déle než „jen“ do listopadu. Okvětní lístky jsou bílé a středová část žlutá. Jako léčivka se používá při kašli a také při očistě organismu. Její latinské jméno zní Bellis perennis, už víte?

Odpovědi:

1.

2.

3.

4.

Tato žlutě kvetoucí rostlina byla dříve špatně určována a řazena k vlaštovičníku. Kořeny a nať se konzumovaly při léčbě hemeroidů a používala se také například proti kurdějím, jelikož obsahuje vitamín C.

Hlízky této rostliny se dříve používaly také na výrobu nepravé „nebeské“ mouky, ze které se pekl chleba. Na škroby bohaté hlízky se objevovaly náhle po dešti, který je odhalil. Proto je lidé považovali za dar z hůry. Poznali jste orsej jarní?

5.

6.

Poznali jste rostlinu, která by vás nejen ochromila, ale způsobila až stavy velmi podobné zánětu mozkových blan? Tato růžově až fialkově, ale i bíle kvetoucí bylina se už dávno nepoužívá ani v lidovém léčitelství. Dříve byla lékaři podávána proti křečím a parazitům. Dnes se s touto jedovatou, ale nektarodárnou, až 30 cm vysokou rostlinou setkáte v parcích, hájích a výjimečně i zahradách. Jde o dymnivku dutou čili Corydalis cava.

7.

Zdroje: living.iprima.cz, botanika.wendys.cz