Barvy, vůně a něžnost květů těmto květinám získaly již mnohé příznivce. Tyto křehké jarní květiny rozkvétají v zahradách koncem léta jak jednoduchými, tak plnými květy. Nabídnou bílé, žluté, oranžové, růžové, nachové, červené a fialové květy. Kytice ze směsi barev jsou ve vázách neodolatelné. Nevěsty si oblíbily jejich bíle kvetoucí variantu ve svatebních kyticích, kterým kromě něžnosti dodají i vůni.

Kde můžeme frézie pěstovat

Všichni, kdo milují silně vonící květiny, si frézie (Freesia) zamilovali jistě již dávno. Pěstovat je můžeme v květináči za oknem, na balkoně v truhlíku i na osluněném záhonu či v zimní zahradě. Předpěstovat si je můžeme ve skleníku. Jsou poměrně náročné nejen na světlo, ale i na teplo. Jejich hlízky nejsou mrazuvzdorné, a tak je musíme před zimou vyjmout z půdy, jako to děláme pravidelně se hlízami mečíků.

Tajemství úspěšného pěstování

Růst a kvetení je u frézií z čeledi kosatcovitých závislé na pěstebních teplotách. V našich podmínkách nejsou rostliny zimovzdorné. Tyto specifické rostliny potřebují přesné dodržování svých potřeb. Mezi ně patří mj. neustálé udržování vlhkosti zeminy. Ta musí být dokonale propustná a humózní. Neobejdou se bez pravidelného přihnojování jednou týdně od té doby, kdy nasadí na poupata. Vybíráme hnojiva s nízkým obsahem solí, s vyváženým poměrem obsažených složek. Nejlépe se hodí tekutá hnojiva, která se v půdě dobře rozpouštějí. Jakmile frézie odkvetou, je třeba snížit zálivku a nechat nadzemní část rostliny odumřít. Na zimu se musí z půdy vyndat a uschovat podobně jako hlízy mečíků. V suchu a teple hlízky zatáhnou.

Pěstování frézií v bytě

Pro pěstování v bytech vysazujeme hlízky frézií do květináčů na podzim. Do středně velkých terakotových květináčů o průměru přibližně 14 cm vysazujeme po třech hlízkách. Umístíme je ve světlé místnosti, kde je teplota v rozmezí 13-15 °C. Zeminu přiměřeně zavlažujeme a půdu udržujeme vlhkou. V průběhu předjaří až května by měly frézie začít nakvétat. Pozor na přemokření, které frézie nesnášejí.

Frézie můžeme vysadit i na záhon

Na venkovní stanoviště můžeme hlízky frézií umisťovat až v druhé polovině května. Pro hloubku výsadby je určující vždy velikost hlízek. Obvykle je to tedy u frézií hloubka cca 5 cm. Na záhon vysazujeme ideálně ve sponu 10–15 cm okolo 15 až 20 hlízek.

Důležité je pro frézie plně osluněné stanoviště. Na záhonu v zahradě začínají frézie nakvétat od července do září podle teplotních podmínek. Před prvními mrazíky je nutné hlízky na podzim z půdy vyjmout a uskladnit v bezmrazém suchém prostředí. Aby příští rok frézie opět vykvetly, měly bychom jejich hlízkám dopřát skladování po dobu tří měsíců při teplotách okolo 25 °C.

Frézie a květomluva

Jméno těmto nádherným květinám propůjčil lékař a botanik Theodor Freese. V květomluvě najdeme jejich význam ve slovech: Nikdy neztrácej naději!

S čím kombinovat frézie ve svatebních kyticích

Frézie patří k oblíbeným univerzálním svatebním květinám. Romantici této květině přisuzují nevinnost a jejich bílá barva podtrhuje čistotu. Okouzlující svatební kytici z nich vytvoříme ve spojení s plnokvětými pryskyřníky bílé barvy a s bíle kvetoucími pivoňkami. Podle sezóny je možné kombinovat frézie ve svatebních kyticích s bílými papouščími tulipány nebo s bílými růžemi či bíle kvetoucími fialami šedivými. Dobrými společnicemi pro frézie mohou být i bílé eustomy.