Prostříhávání hortenzií je základ, abyste udrželi jejich úhledný tvar a zároveň udělali to nejlepší pro její každoroční nádherné květy. Ne všechny hortenzie je vhodné prořezávat ve stejnou dobu. Takže než se do řezu pustíte, ověřte si, který druh opravdu pěstujete. Špatným načasováním byste si mohli zničit úrodu květů v následném roce.

1. Střih hortenzií, kvetoucích na starém dřevě

Jedná se o druh hortenzií, u nichž nové jarní květy raší z loňských pupenů. Obvykle kvetou počátkem léta a uvadají zhruba v jeho polovině. A právě v tuto dobu začnou rašit pupeny, ze kterých následující rok vykvetou nové květy.

Důležité je, abyste hortenzie stříhali těsně po dosažení plného květu, ještě před tím, než začnou produkovat pupeny. Jakmile tuto dobu propásnete, zbytečně snížíte množství budoucích květů. V tomto případě počkejte s prostříháváním až na polovinu léta další sezóny. Nic tak závažného se nestane, protože hortenzie nevyžadují střih každý rok. Jestliže se vám nelíbí tvar vašich hortenzií, klidně je zkultivujte a zastřihněte, ale pamatujte, že pokud to provedete mimo období plného květu, ohrozíte tím nejen květ, ale i vzhled hortenzie v příštím roce.

O které hortenzie se konkrétně jedná?

Patří sem především hortenzie velkolistá (Hydrangea macrophylla), hortenzie pilovitá (Hydrangea serrata), hortenzie dubolistá (Hydrangea quercifolia) a hortenzie Sargentova (Hydrangea sargentii).

Jak provést střih květu

Použijte zahradnické nůžky a střihněte těsně pod květem, na vrcholu stonku, protože se vám květina v příštím roce významně rozkošatí a rozroste do šíře.

Prostříhejte hortenzie a zmenšete jejich velikost

Zároveň můžete odstranit i staré nebo odumírající výhony, a to hned u země. Hortenziím to jenom prospěje. Pamatujte si však, že není vhodné začínat z vnější strany. Ideální je vybrat si pět až patnáct silných a kvalitních větviček, které zachováte.

Jestliže se květiny značně rozrostly už počátkem léta, můžete je prostříhat už v červnu nebo červenci (těsně po začátku květu) a trochu je tak zmenšit. Jednotlivé větve zastřihněte asi o jednu třetinu, k nejbližšímu kloubu. Hortenzie ve většině případů velmi rychle zase dorostou, takže si svou novou velikost příliš dlouho neudrží.

2. Střih hortenzií na mladém dřevě

Tyto odrůdy hortenzií tvoří nové pupeny každé jaro a rozkvetou se až na sklonku léta. Jejich květy budou zdobit vaší zahradu ještě během podzimu.

Které druhy hortenzií to jsou?

Tuto kategorii reprezentuje například Hortenzie latnatá (Hydrangea paniculata) nebo Hortenzie stromkovitá (Hydrangea arborescens).

Kdy a jak zastřihávat?

Střih provádějte počátkem zimy, před vývinem pupenů. Toto období je nejvhodnější, ale provádět ho klidně můžete i v jinou roční dobu. Vyhněte se jen období těsně před květem, tedy na jaře a počátkem léta. Všechny stonky zkraťte o jednu třetinu. Jestliže budete stříhat v doporučenou dobu, zajistíte hortenziím bohatší květy v další sezóně. Někdo však dává přednost menším květům na silnějších stoncích. Pokud toho chcete docílit, prostříhávejte raději na podzim. Rostlině tím dáte dostatek času pro růst silných větví před započetím nakvétání.

Odstraňte odumřelé výhony

Květině tím ulevíte a poskytnete lepší proudění vzduchu, čímž podpoříte silnější růst. Několik starých větví a výhonů ponechte pro podporu dalšího růstu rostliny. Hortenzie mají tendenci kvést na silnější straně rostliny, takže to s prostřihem nepřehánějte. Ponechte jí stabilní základ starších výhonů, aby se pod tíhou nových květů nezlomily nosné větve.

V tomto případě se prostříhávání za účelem zmenšení rostliny pokud možno vyhněte. Raději celou květinu přesuňte na nějaké místo, kde vám její velikost nebude překážet, aby se mohla příští jaro pěkně rozkošatět.

Zdroje: www.southernliving.com, www.ceskestavby.cz, www.zahradkarem.cz