Zdroje: www.bydlimekvalitne.cz, www.ceskestavby.cz

Na hryzce budete muset vyzkoušet fígl nebo dva

Na to, jak se zbavit hryzce, není jednoduchá odpověď. Obvykle zahrádkáři musejí vyzkoušet mnohé metody a pasti, než se jim podaří hryzce zbavit natrvalo. Někdy bohužel hryzci neodejdou natrvalo a do původních míst se opětovně vracejí. Holt, doma je doma!
Jaké taktiky můžete vyzkoušet? Je jich několik. Znáte je všechny?

Zbavte se hryzce pomocí elektroniky

Hryzcům a dalším hlodavcům vadí akustické nástrahy, které hryzce ruší a vadí jim. Takové „rádio“ pro hlodavce je malé zařízení, které vydává téměř neslyšitelné zvuky. Bývá na baterky nebo solární pohon. Můžete tyto elektronické odpuzovače rozmístit kdekoli a místa průběžně měnit.

Zabraňte hryzcům v ožírání nových stromků

Vzhledem k tomu, že hryzci si libují především v ožírání kořenového balu mladých stromků, můžete zvážit výsadbu do drátěné krabice. Jde o barieru, která hryzci nedovolí dostat se ke kořenům rostliny. Sice hryzce aktivně neodhání, ale zároveň hryzci neposkytne chutný oběd a ten se musí poohlédnout jinde.

Zbavte hryzce svobody

Také je možný odlov hryzce pomocí návnady a pasti. Umístění pasti je zásadní. Nejlepší možné místo je takové, kdy hryzec nemůže past obejít.

Pasti je složité použít, pokud máte na zahradě běžně zvířata nebo malé děti. I když není past sama o sobě nebezpečná, rozhodně je možné, že by způsobila zranění. Pasti jsou určené pro malá zvířata, malý člověk nebo velký pes by si mohli ublížit.

Využijte hryzcovy slabosti

Zajímavým a prý i velmi účinným prostředkem je použití foukače na listí. Takový fukar je nutné hryzci strčit zapnutý do nory, aby tam pěkně provětral chodbičky. Fukar je nutné použít opakovaně, takže nestačí, že si jej půjčíte na víkend od známého. Nicméně je to jeden z prostředků, který si zkušení „lovci hryzců“ pochvalují pro jeho jednoduchost a funkčnost.

Související články