Zdroje: www.prozeny.cz, www.wikihow.cz, www.nasehobby.cz

Pažitka je bylinka, která se nachází snad v každé zahrádce či na každém balkoně v truhlíku. Je velmi snadná na pěstování, chutná a zdravá, tak proč ji nemít. Na choroby není náchylná, daří se jí všude. Má ráda vláhu a je nutné ji pravidelně zkracovat. Šnytlík můžete vypěstovat ze semínek. Začnete s tím doma v květináči a pak ho můžete přesadit ven.

Truhlík naplňte zeminou či substrátem. Semínka sypejte jeden centimetr hluboko do jamky. Tvořte trsy. Postavte ho na teplé a světlé místo, ideálně tedy na parapet. Klíčení zaznamenáte asi za dva týdny. Pažitka povyroste a stonky posílí.

Pažitka není choulostivá

Na záhoně se jí začne dařit, hned zjara, když se oteplí. Pokud ji však necháte v květináči, mějte na paměti, že je nutné ji přesazovat, aby měla ke svému růstu dostatek prostoru. Naštěstí není pažitka choulostivá, tudíž poroste tak nějak sama.

Další možností je koupit si svazek a zasadit ho. Jde o víceletou rostlinu, tudíž z ní budete mít užitek dlouhou dobu. Že je čas šnytlík vyměnit, poznáte podle toho, že ztratí své aroma. Daří se mu na slunečných stanovištích a vyžaduje dostatečnou zálivku, jinak by vám mohl uschnout.

Pažitku rozhodně zastřihujte a to často. Zastřižená pažitka totiž sílí a rostlinka znovu obráží. Sklizeň můžete dělat průběžně, tudíž máte jistotu, že šnytlíku bude vždy dost.

Uchopte svazek lístků. Použijte ostré, čisté nůžky k odstranění listů. Nestřihejte je příliš blízko k cibulkám nebo promarníte šanci, že pažitka znovu vyroste. Je třeba nechat nad půdou zhruba 1,5 cm lístků připojených k cibulce. Stříhejte ji z vnějšku svazku. Ostré nůžky fungují nejlíp, protože nepotrhají rostlinku tak jako by to mohly udělat tupé.

Fialové květy pažitky jsou jedlé

Pokud toužíte po vlastních semínkách, nechte květy dozrát. Semínka můžete zasít následující rok. Fialové květy pažitky miluje také hmyz. Navíc jsou tyto krásné květy jedlé, můžete je tedy přidávat do salátů, těstovin či rizota.

Výhodou je, že šnytlík můžete klidně zamrazit a nechat si ho na zimu. Nastříhejte ho a v sáčcích dejte do mrazáku. Je skvělou ozdobou do polévek, na brambory či na chleba se sýrem a vajíčka.

Navíc je pažitka velmi zdravá. Obsahuje velké množství vitamínu C, B2, minerály, draslík, fosfor a železo.