Kigelie africká (Kigelia africana), lidově zvaná salámovník či salámový strom, roste hlavně v jižní oblasti afrického kontinentu. V mnoha ohledech se liší od ostatních stromů. Je jeden z mála, který nepotřebuje déšť k růstu a k vytváření tolik potřebné zeleně uprostřed pustiny. To díky kořenům, které dosáhnou až ke spodním vodám.

V období několikaměsíčního sucha má tento strom mimo jiné schopnost velice rychle shodit staré, suché a nepoužitelné listy a získat nové. Tak vytvoří koloběh života. Na listech se totiž začne živit drobný hmyz, který je potravou pro větší zvířata, například pro paviány či kočkodany. Mimo nich se na listech živí i žirafy.

Květy nádherné, ale páchnoucí

Mezi listy a plody se u dospělých stromů salámovníku objevují taky veliké červené až fialové květy, které mají zevnitř žluté žilky. Jejich velikost dosahuje až 15 cm. Pokud je chceme vidět, musíme mít ale velké štěstí. Rozkvétají totiž vždy na jednu noc. Jsou charakteristické svým silných zapáchajícím aroma, které láká opylovače, hlavně včely a netopýry. Ti využívají spodní pysk květu, který má vrásčitý povrch, aby se na něm mohli dobře zachytit. Nektarem těchto květů se živí papoušci, kterým stačí zachytit kapky vypadávající z květu. Nektar totiž stéká podobně jako voda. Zapáchající ozdoby po několika hodinách ze stromu odpadnou a poskytnou tak potravu pro další zvířata, která se nedokážou natáhnout pro šťavnaté plody či pro svěží listy. Pochutnají si na nich například antilopy, impaly a vodušky.

Pod salámovníkem raději nevysedávejte

Válcovité plody kigelie připomínají šišky salámu. Jsou 30–100 cm dlouhé a 8–18 cm široké, váží 5–10 kg. Jejich pád tak může být pro toho, kdo se jde pod strom při pařícím slunci zchladit, velmi nebezpečný. Uvnitř plodu je dužina, ve které je plno semínek.

Hroch, který je hlavním konzumentem plodu, tak uzavírá svým zvláštním způsobem vyprazdňování kruh života stromu. Kromě hrochů chutná tento šťavnatý „salám“ také slonům, prasatům, nosorožcům a jinému vyhladovělému zvířectvu. Vedle potravy se plody také používají ve výrobě kosmetických přípravků.

Strom uctívaný i všestranně využívaný

Kromě tak potřebné potravy pro zvířata se kigelie pěstuje také jako okrasný strom. Zvláště ceněné jsou také její léčivé účinky. V africké medicíně se využívají všechny části rostliny. Lidé je používají proti žaludečním vředům a při léčbě syfilidy. Mají silné antibakteriální účinky a používají se také při léčbě ledvinových a žlučníkových chorob. V několik afrických komunitách pokládají tento strom za svatou rostlinu a náležitě jej uctívají. Zajímavá je taky kůra stromu. Odvar z ní se dokonce používá jako protijed proti hadímu kousnutí. Důkazem využitelnosti všech částí rostliny je fakt, že ze dřeva salámovníku se dlabou kánoe. Je to teda opravdu strom s nekonečnými možnostmi.

Zdroj: Youtube