Levandule je oblíbená pro svou dlouhotrvající vůni, dekorativní vzhled i léčivé účinky. Dokáže také odpuzovat nepříjemný hmyz. Snadno se pěstuje a množí. Vyžaduje mírnou závlahu a slunečné stanoviště. Kam ji na zahradě umístit?

Jako lem chodníku

Levandule je ideální rostlinou k olemování chodníčku. Teplo vyzařující ze zahradní cesty pomůže bylině růst. V čase kvetení vás také uvítá příjemnou vůní. Ideální druhem do tohoto prostoru je levandule úzkolistá (Lavandula angustofolia). Vysazujte ji do propustné půdy, asi 50 cm od chodníku, vždy s kompaktním kořenovým balem. Po výsadbě rostliny zalévejte. Dejte však pozor na přemokření půdy.

Společnice růží podél plotu

Pokud hledáte rostliny, kterými doplníte růže, jež se pnou podél plotu, levandule by měla být první volbou. Nejen, že se k sobě tyto krásky esteticky hodí, levandule navíc chrání růži před napadení různými škůdci.

Trvalkový záhon

Levandule vypadá perfektně v kombinaci s oranžovými kalifornskými máky, rozchodníky nebo kosatci. Na tento záhon volte odůdy „Hidcote“ a „Munstead“.

Levandule do svahu

Máte na zahradě kus svažitého prostoru a nevíte, jak ho zkrášlit? Vsaďte na levanduli. Bude se jí zde skvěle dařit, protože se ve svahu neudržuje vlhkost a tím pádem je dobře odvodněný. Zasaďte zde jednu z nejznámějších odrůd - anglickou levanduli (Lavandula augustifolia). Ta se vyznačuje užšími podlouhlými listy, zelenou až šedozelenou barvou a velmi výraznou vůní. Tato odrůda se používá na výrobu esenciálních olejů, užívá se v kosmetice a dokonce i v kulinářství.

Oživení prostoru

Máte-li na dvoře slunné místo, využijte ho na mini bylinkovou zahrádku. Vysaďte levanduli anglickou nebo obecnou a k ní tymián, kopr nebo rozmarýn. Levanduli také můžete vysadit podél zeleninových záhonů. Odradí mšice a jiné škůdce.

Levandulový potok

Na slunečné a sušší zahradě zkuste z aromatické levandule vytvořit květinový potok. Vysázíte tak pomyslnou hranici mezi pozemky nebo částí zahrady. Kupte si byliny menšího vzrůstu, jako je Lavandula Angustifolia Little Lady.

Levandule jako živý plot

Toto je další možnost, jak levanduli na zahradě využít. Rostlina je odolná vůči suchu, takže jí nemusíte často zalévat. Navíc, odradíte mlsné srnky a jeleny. Do živého plotu si vyberte odrůdy, jako je levandule francouzská nebo královská purpurová.

Zdroj: balconygardenweb.com, urobsisam.zoznam.sk, bydlime-stylove.cz