obrázek z archivu ireceptar.cz

Mangold: vytrvalá listová zelenina, která hýří barvami

Mangold nepatří mezi běžnou zeleninu našich zahrádek. Stojí však za to jej vyzkoušet. Jeho chutné listy i stonky plné vitamínů mají mnohostranné využití ve studené i teplé kuchyni. Je zeleninou vytrvalou, listy lze sklízet po více sezón.

Mangold je příbuzný řepy a špenátu. Jeho barevné variety jsou nejen chutné a zdravé, ale působí i velmi dekorativním dojmem a hodí se i do ornamentálních zeleninových zahrad. Velmi atraktivní jsou odrůdy s tmavě zelenými čepelemi listů, které kontrastují se zářivě červenými řapíky a žilkováním (například Rhubarb), nebo jemně chutnající odrůdy s řapíky žlutými (Yellow) nebo pestrobarevnými, bělavými, žlutými, růžovými i fialovými (Bright Lights). Existují i variety, jejichž celé listy jsou zbarveny purpurově či fialově.

Výsev a pěstování

  • obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

    Při holomrazech je vhodné přezimující rostliny  přikrýt bílou netkanou textilií.

    Mangold není příliš náročný na půdu. Pokud je písčitá a málo úrodná, vylepšete ji 5cm silnou vrstvou dobře vyzrálého kompostu.
  • Semena se vysévají v dubnu a květnu pro sklizeň v průběhu léta, nebo v druhé polovině léta pro sklizeň podzimní a jarní. I rostliny z jarních výsevů  jsou však schopné přezimovat.
  • Semena vysévejte 5 cm od sebe do řádků s rozestupem 30-60 cm, vzcházející rostlinky vyjednoťte tak, aby byl 15-30 cm od sebe.
  • Mangold potřebuje v létě dostatek vláhy, prospívá mu mulčování.
  • Jakmile se objeví stonky s poupaty, je třeba je odstranit.

mangold - vytrvalá zeleninamangold - vytrvalá zeleninaAutor: Archiv ireceptar.cz

Sklizeň listů po celou sezónu

obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

Nejlepší chuť mají mladé listy, do délky 25 cm.

Listy mangoldu se sklízejí odřezáváním, přičemž rostlina stále vytrvává. Aby bylo možné listy sklízet po celou sezónu, potřebuje přihnojování dusíkatým či plným hnojivem – můžete vyzkoušet například rostlinné výluhy.

Listy se z rostlin odřezávají ostrým nožem. Lze je  sklidit všechny najednou, ale musí se odříznout nejméně 5 cm nad zemí, aby rostliny obrazila. Odřezávat lze i jednotlivé listy, vždy z vnější strany.

Využití

  • Mladé křehké listy mangoldu jsou výtečné do salátů.
  • Čepele větších listů lze zpracovat jako špenát.
  • Silné stonky je vhodné používat zvlášť, jsou výtečné dušené, smažené i vařené v páře. Stonky barevných variet působí v pokrmech velmi ozdobně.

mangold - vytrvalá zeleninamangold - vytrvalá zeleninaAutor: Archiv ireceptar.cz

Choroby a škůdci

Na mangoldu si rádi pochutnávají slimáci

Skvrny a nepravidelné čáry na listech mohou mít na svědomí larvy květilky řepné. Pokud rostliny na počátku sezóny přikryjete netkanou textilií, muška do nich vajíčka nebude moci naklást. Poškozené listy je třeba ihned odstranit.

Bílé fleky na listech a předčasné vybíhání do květu bývá způsobeno nedostatkem vláhy v horkých dnech.

Podle knihy Moje zeleninová zahrádka z vydavatelství Reader´s Digest výběr.

Akční letáky