Zavinutka podvojná (Monarda didyma) je trvalka 50-100 cm vysoká. Kvete v průběhu léta a její květy jsou zářivě červené, šarlatové, vyšlechtěny jsou i kultivary temně či světle růžové. Kromě barvy zaujmou svým rozčepýřeným vzhledem, který tvoří více květů dohromady v nahloučeném květenství. Poskytují potravu čmelákům a motýlům, kteří se dokáží dostat až do hloubi květů ke sladkému nektaru.

Nápoj s vůní bergamotu

Svěže zelené listy velmi příjemně voní, připomínají bergamot. Indiáni je používali jako přírodní medicínu při zánětu dýchacích cest, a skutečně obsahují antiseptické látky. Pomoci mohou i při trávicích obtížích a nespavosti. Osvěžující a krásně vonící čaj si z nich můžeme snadno připravit, stačí lžičku nasekaných listů luhovat v horké vodě 10 minut. Pokud je přidáme do pravého čaje, získáme příchuť podobnou oblíbenému Earl Grey, tedy čaji ochucenému právě bergamotem. Podobně je můžeme přidávat i do domácích koktejlů, limonád, marmelád, nasekané do salátů a pomazánek, vyzkoušet je můžeme i jako koření k zeleninovým i masitým pokrmům. Listy sbíráme ideálně před rozkvětem rostliny.

Podobně lze využít i květy, které pokrmy ozdobí. Sušené listy i květy jsou výtečnou součástí vonných směsí, pot-pourri.

Pěstování zavinutky

Zavinutka pochází ze Severní Ameriky a u nás se jí dobře daří. Prospívá na slunci i v mírném polostínu, má ráda humózní půdu, která však musí být dostatečně propustná. V létě vyžaduje dostatek vláhy, v zimě ji naopak nadměrná vlhkost ohrožuje. Jednotlivé rostliny tvoří mohutné trsy, proto by kolem sebe měly mít prostor kolem 20 cm. Po několika letech trsy někdy od středu odumírají – pak jim, zjara nebo na podzim, prospěje rozsazení. Zahradní kultivary můžeme v průběhu léta množit také stonkovými řízky, původní druh i zjara semeny.

Stejně můžeme pěstovat i užívat podobnou zavinutku trubkovitou (Monarda fistulosa), která kvete později, v srpnu a září, a může být až 120 cm vysoká. Existují i kříženci mezi těmito dvěma druhy. Dále je vyšlechtěno mnoho kultivarů, které se kromě barvy květů liší i barvou listů a vzrůstem.