Pažitka a její příbuzní

Pažitka pobřežní (Allium schoenoprasum) je jedním z více než 700 druhů, které zahrnuje rod česnek (Allium) a je příbuzná s dalšími rostlinami, které hojně využíváme v kuchyni (kuchyňská cibule, česnek, pórek, česnek medvědí).

Obvykle se pažitka pěstuje pro listy, které jsou vydatným zdrojem vitamínů a minerálních látek. Ve 100 g čerstvé hmoty může být až 100 mg vitamínu C; většinou se jeho množství pohybuje mezi 56 až 66 mg). Dále listy pažitky obsahují provitamín A, vitamín B2, silici se sírou, minerální látky (soli vápníku, fosforu, draslíku, železa aj.). Jedlé jsou však i její květy. Vizuálně i chuťově skvěle zpestří polévky, zeleninové saláty, kanapky či chlebíčky.

Ze semínek nebo hrnkovaná?

Pažitku si můžete u zahradníků koupit už předpěstovanou, tzv. hrnkovanou. Tu pak můžete vysadit jak do záhonu, tak ji pěstovat v truhlíku za oknem či nádobě na balkoně. Kdo má dost času a trpělivosti, může si vysít semena některé z odrůd pažitky pravé, které se nabízejí na trhu (např. Praga, Bohemia, jemná). Rozdíl je nejen ve výnosu, ale také v délce a zbarvení listů, některé odrůdy se vyznačují ostřejší chutí. Pažitka je plodinou druhé trati a může vytrvat na stanovišti několik let. Nejlépe se jí bude dařit v záhřevné poloze v kypré hlinitopísčité půdě bohaté na humus.

Pažitka pro užitek i okrasu

Pažitka může nadělat v zahradě spoustu parády díky svému květenství. Zvlášť báječně vynikne pokud jí popřejeme prostor a vypěstujeme větší trsy či celé pásy, které necháme vykvést. Pěstovat ji tak můžeme nejen v zeleninové, ale i okrasné zahradě.

Skvěle se vyjímá v bylinkových spirálách, smíšených či vyvýšených záhonech. Za oknem ji můžeme pěstovat v květináči nebo truhlíku, třeba i společně s dalšími bylinkami. Osadit ji můžeme i do speciálních pěstitelských nádob, tzv. petrželáků. Zvlášť dobře se pro její pěstování hodí samozavlažovací truhlíky.

Pro kuchyňské využití pažitku průběžně seřezáváme (zastřiháváme), obvykle když doroste výšky kolem 15 cm. Při pěstování ze semen je vhodné nechat rostlinu v prvním roce zesílit a s pravidelným seřezáváním začít až v dalším roce.