Zdroje: rodinnezahrady.cz,www.ceskestavby.cz

Slimáci se už těší na sazenice vašich okurek

Ať už máte předpěstováno, teprve vyséváte, anebo koupíte sazenice v zahradnictví, vaše okurky a další mladičká křehká zelenina, ale i ovoce či okrasné květiny se budou muset poprat se slimáky. Je to boj nerovný a slimáci jsou schopni zdecimovat velikou část úrody ještě před tím, než nebohé rostliny zesílí a nápor pažravého škůdce vydrží. Proti slimákům se lze bránit, jenže každý plán má nějaké ale, a proto se pěstitelé uchylují k použití hned několika obranných taktik.

Okurky braňte před slimáky chytře

S prvními slimáky se začneme na zahradě potkávat, jen co se trošku oteplí, zrovna v době, kdy se začíná dařit i sazenicím. Dá to rozum, slimáci se hodlají vrhnout na všechno mladé, šťavnaté a dostupné. Zabránit jim v tom můžete několika způsoby.
Velmi vhodné je vyhradit místo na zahradě jen pro vaši mladou zeleninu. Ochránit jen menší část zahrady, záhonu nebo vyvýšeného záhonu je pak mnohem jednodušší, než se snažit nevpustit slimáky na celý velký pozemek.

Přeskoč, přelez, nepodlez aneb překážky pro slimáky

Proti slimákům se běžně používá různých překážek. Z těch přírodních jde především o mulč, nejlépe z aromatických bylin, které slimákům vadí. Větší kusy mulče, jako je kůra, se ukazují být nevhodné, jelikož vlhká půda pod ní se naopak stává častým úkrytem a útočištěm nepříjemného škůdce.
Obranné „valy“, které slimáci a plzáci neradi překonávají, jsou také například popel, písek, štěrk či podrcené vaječné skořápky.


Existuje však také řada dalších obranných pomůcek. Plůtky, ohrádky, netkané textilie, sítě a měděné pásky patří k sofistikovanějším způsobům obrany před slimáky, ani tyto překážky však nefungují stoprocentně.

Jinak je tomu u ochrany vyvýšeného záhonu, který může být nejen obsypaný štěrkem či pískem, ale navíc úhledně a zcela kolem do kola oblepený páskou. Očividně zde mají slimáci výrazně nižší pravděpodobnost úspěchu.

Pokud použijete síť nebo netkanou textilii, pomohou vám udržet optimální klima pro růst mladých rostlin a zabrání také nájezdu slimáků, ale pamatujte i v tomto případě na občasné větrání. I pod poměrně hodně perforovanou sítí mohou vzniknout ideální podmínky pro plísně a houbové choroby.

Účinné PET lahve ochrání sazenice před slimáky

  • Úplně malé sazeničky okurek můžete ve skleníku předpěstovat v podélně seříznuté PET lahvi. Slimáci se přes ostrý okraj nedostanou.
  • Jednoduchým trikem je také ochrana větších jednotlivých sazeniček polovinou uříznuté PET lahve. Jednoduchá a účinná barikáda nevpustí k sazenici vůbec nic. Je to sice trik vhodný, ale vyžaduje vaši častou kontrolu, případně každodenní odkrytí a zakrytí sazenice.
  • Můžete použít horní část lahve i s víčkem, jehož odšroubováním přes den vpustíte k rostlině dostatečné množství čerstvého vzduchu a na noc zavřete, aby slimáci neměli šanci.
  • V případě, že použijete spodní část PET lahve bez otvoru, dopřejete rostlině větrání a čerstvý vzduch tím, že plast na několika místech proděravíte.

Tip

Vždy je dobré pet lahev zajistit proti převrácení. Stačí k ní izolepou připevnit dvě delší dřívka a zapíchnout je do země. Tak ochranu z PETky spolehlivě ukotvíte a slimáci, ani vítr ji nepřevrhnou.