Zdroj: abecedazahrady.dama.cz, www.zahradnymagazin.sk, www.ceskenapady.cz

Paprskovka či modroočko roste nejčastěji keřovitě nebo převisle. Při správném pěstování mohou mít květy v průměru až 10 cm. Okvětní lístky hrají všemi barvami od fialových, žlutých, oranžových nebo krémových.

Pěstování osteosperma

Rostlina by měla být umístěna na slunný balkón nebo terasu či záhon s jižní expozicí. V polostínu roste také. Modroočko je však vyšší a méně kvete. Na noc, za deště nebo při vysoké oblačnosti se květy úplně zavírají. Osteospermum potřebuje nejen dostatek slunce a tepla, ale také kvalitní a výživný substrát pro balkónové rostliny. Ten by měl být neustále vlhký. Sucho totiž způsobuje zpomalení kvetení a žloutnutí listů.

Jak podpořit kvetení

Pokud je příliš sucho a teplo, rostlinu zalévejte nejlépe dvakrát denně, ráno a večer. Dejte si však pozor na nadměrnou zálivku a hromadění vody v misce. Kořeny by mohly začít uhnívat. Předpokladem pro bohaté kvetení je pravidelný přísun živin. Rostlinu hnojte klidně i 2-3x týdně. Důležité je také odstraňování starých květů.

Na jejich místě by se totiž začaly tvořit semeníky, což by rostlinu vysilovalo. Zaštipujte také dlouhé výhonky. Donutíte tak paprskovku k bohatšímu rozvětvení a tvorbě nových poupat.

Když paprskovka nekvete

Během teplých prázdninových dní se může stát, že kvetení ustane. Většinou se tak děje u starších odrůd. Rostlinu totiž může horké počasí vyčerpávat. Jakmile se teploty sníží, měla by opět plně rozkvést. Nekvetoucí paprskovky nepřesazujte ani nepřestávejte zalévat. Záruku trvalé násady si zajistíte, když bude substrát stále mírně vlhký.