Základní pravidla pro zdárné pěstování paprik

Zdroj: Youtube

Pěstování paprik patří spolu s rajčaty a okurkami k nejoblíbenější zelenině. Je několik pravidel, které by správný pěstitel měl znát, aby na konci svého snažení sklidil kvalitní plody. Zopakujme si je:

  • Paprika pochází z tropů a subtropů Střední a Jižní Ameriky. Teplo a voda jsou jejími základními životními podmínkami.
  • Nezbytné je kvalitní hnojení. Dodávejte paprikám i potřebné minerály. Dusík na tvorbu listové hmoty, fosfor a draslík pro rozvoj kořenového systému, na kvetení a vyzrávání plodů.
  • Odstraňte první květy těsně před nebo po výsadbě do volné půdy. Urychlíte tak zakořenění a zesílení hlavního stonku sazenic.
  • Vyštipujte boční výhony, které rostlinu zbytečně vysilují.
  • Mulčujte okolí paprik. Udržíte nejen vláhu, ale i teplo.
  • Nekypřete v bezprostřední blízkosti kořenového balu půdu. Narušili byste mělký kořenový systém. Rostliny by zarazily produkci květů a plodů. Veškerou energii by soustředily do obnovy kořenů.
  • Papriky potřebují oporu a vyvazování, aby se pod tíhou úrody nezlomily.
  • Sklízejte pravidelně zralé plody, podpoříte tak novou násadu květů a dozrávání ostatních lusků.
  • Na konci sezóny vylámejte nové květy a malé papriky, které by nestačily dozrát.

Pěstování paprik ve dvojici

Zkušení zahradníci dávají této metodě přednost. Je výhodná hlavně při pěstování na venkovním záhonu.

Paprika má mělký kořenový systém. Její usazení v půdě je tedy méně stabilní. Pokud pěstujete dvě rostliny vedle sebe, mají kompaktnější růst. Jejich kořeny a výhony se při růstu mezi sebou propletou. Vytvoří si tak vzájemnou oporu.

Při venkovním pěstování, kdy jsou papriky vystaveny mnohdy větrnému počasí, by tato vzájemná podpora dvou rostlin nestačila, obzvláště pokud mají na sobě velkou násadu plodů. Pro jistotu jim ještě vytvořte oporu například pěstební tyčí a postupně je vyvazujte.

Pěstování paprik bez vzájemné opory

Metodu vysazování ve dvojici nemusíte uplatňovat ve skleníku, ve kterém je bezvětří. Tlustostěnné druhy paprik a kapie, které se ve sklenících nejčastěji pěstují, mají rozsáhlejší kořenový systém a silnější stonky. Jsou to velkoplodé odrůdy, které mají v genech silné mateční rostliny. I v tomto případě vyvazováním k opoře pomáháte rostlině unést úrodu.

Názory se liší

Někteří pěstitelé metodu pěstování po dvou rostlinách nepraktikují, přesto mají velké výnosy. Je to o individuálních preferencích. Pokud vyberete pro pěstování paprik závětrné místo a splníte pěstební nároky, určitě se i tak dočkáte odměny v podobě bohaté úrody.

Související články

Zdroje informací: www.chytre-bydleni.cz, idnes.cz