Vypěstovat orchideje ze semen je jedna z nejobtížnějších zahradnických disciplín. Květy orchidejí především lákají hmyz k opylení, které je základním předpokladem přežití rostliny v přírodě. Semena orchidejí však mají téměř mikroskopické rozměry, a proto jich orchideje tvoří ohromné množství - v každém květu jich mohou být miliony, ale většina z nich nevzejde, protože nemají žádné zásobní látky.

Vzájemná spolupráce

Nabobtnalá semínka musí ihned přijít do styku se symbiotickou, mykorhizní houbou, který jim pomáhá čerpat živiny. Tato spolupráce je v rostlinné říši velmi častá a u orchidejí přímo nezbytná. Proto semínka vyséváme na substrát, ve kterém již orchideje rostly a potřebné houby tedy obsahuje, existují i speciální přípravky s mykorhizními houbami. Sterilní výsevní substrát rozhodně vhodný není. Další problém je udržení stálé vlhkosti, které je možné jen ve výsevním skleníčku. Trvalé zamokření však orchideje nesnášejí. S vláhou se na ně musí opatrně, rozhodně je nezaléváme konvičkou, ale rozprašovačem, přičemž vlhčíme celý prostor a dáváme pozor, abychom semena nespláchli. A tímto způsobem jim vláhu dodáváme pravidelně.

Vegetativní množení je snazší

Specialisté na množení orchidejí výsevem používají živná média, jejichž příprava je ale velmi složitá a laik by ji v domácích podmínkách nezvládl. Jak taková alchymie probíhá v proslulé botanické zahradě v Liberci se dočtete v článku o zdejší unikátní sbírce těchto květin:

Dalším úskalím je i poměrně dlouhá doba, než nová orchidej začne kvést – nevypadá při tom hezky, má jen pár lístků a pokroucené zelenavé kořeny. Proto je lepší orchideje množit vegetativně. U některých druhů je vhodné dělení trsů, u jiných zakořenění nové rostlinky, které se občas vytvářejí na květních stvolech.