Prevence je základ. To platí i u pěstování rybízu. Proti žravým a savým škůdcům účinkuje předjarní postřik v období ledna až února. Proti chorobám zase aplikace přípravků před květem a po odkvětu. Jaké přípravky fungují a jsou zdravotně nezávadné?

Ekologicky nezávadné roztoky

Tzv. botanické pesticidy jsou přípravky obsahující čistě přírodní látky, které se získávají z různých rostlin. Tyto látky si rostliny evolučně vytvořily, aby se chránily před útoky škůdců a chorob. Často škůdce nezabijí, ale odhánějí je nebo zamezují růstu spor a vajíček.

Kaleda lysá

Jedním z přírodních pesticidů jsou i furanoflavonoidy obsažené v semenech kaledy lysé. Z nich se získává nahnědlý olej. Ten má fungicidní a insekticidní účinky. Furanoflavonoidy totiž odrazují hmyz a ten na ošetřené rostliny nekladou vajíčka. Další výhodou je, že olej potáhne rostlinu jemným filmem, takže se na ní nedrží spory plísní. Pokud je keř již napadený, ať houbovou chorobou nebo škůdci, olej je zadusí. Skvěle funguje proti mšicím, padlí i dalším chorobám rybízu.

Jak botanické pesticidy aplikovat

Výrobci botanických pesticidů doporučují přípravek použít kdykoli, kdy zjistíte napadení škůdcem. Koncentrát je nutné protřepat a pak promíchat s vodou. Pro lepší účinnost také přidejte tzv. smáčedlo, např. pár kapek detergentu. Aplikační kapalinu spotřebujte do 48 hodin. Rostliny je dobré ošetřovat v podvečer nebo za oblačného počasí.

Jaké přípravky lze koupit?

Na rybíz si můžete koupit komerčně připravované produkty s názvem Biool nebo Neudosan. Pozor však na to, aby jste jeden konkrétní výrobek nepoužívali dlouhodobě. Škůdci si při opakované aplikaci jedné účinné látky na ni dokáží vytvořit rezistenci. Přípravek by pak nefungoval. Neměňte ale pouze produkt, ale účinnou látku, která je uvedena na obale. Konkrétně na mšici rybízovou fungují přípravky na bázi olejů. Zkusit můžete pomerančový, pongamový nebo skořicový.

Zdroj:

https://www.ceskatelevize.cz/porady/

https://www.floranazahrade.cz/jak-ucinne-znicit-msice/

https://prima-receptar.cz/i-odolny-rybiz-je-treba-chranit-pred-skudci-a-nemocemi/