Zdroje: www.nkz.cz, zahradkarskaporadna.cz, www.agromanual.cz

Rybíz může mít na zahradě každý

Rybíz patří u nás k velmi populárnímu ovoci. Stromek nebo keřík rybízu tak můžete najít v každé užitné zahradě, a když je místa dost, proč nemít i černý nebo bílý rybíz. Podobně je na tom i angrešt nebo jejich kříženec josta.

Pokud ještě tyto druhy ovoce nemáte, ale už po nich nějakou dobu pokukujete, podívejte se třeba na toto video. Autor vám názorně ukáže, jak rybízy vysadit i stříhat:

Zdroj: Youtube

Péče o rybízy a ovocné keře

Proč je péče o tyto stromky a keříky tak důležitá? Rybízy a angrešty jsou dřeviny, kterým se u nás daří a máte možnost vybrat si z velikého množství variant. Ty mohou být navíc také odolné vůči některým onemocněním a zvládají lépe chlad nebo vyšší nadmořskou výšku. Je to ale zeleň užitková, proto se všemožně snažíme maximalizovat výnos. Nové varianty mají totiž poměrně krátkou životnost - okolo 10 až 12 let.

Co je to antraknóza

Nezbytný je proto i řez, který zaručí plodnost rybízu, ale také zdraví keře a lepší odolnost vůči škůdcům i nemocím. Mezi takové patří antraknóza. Je to houbová choroba, kterou ve starší literatuře najdete také pod názvem jako pakustřebku rybízovou. Napadá rybízy, angrešty i jostu, ale nejčastěji červený rybíz. Poznáte ji podle drobných žlutozelených teček, které prosychají od středu. V důsledku toho jsou listy zanedlouho kropenaté drobnými suchými skvrnkami, které se mohou časem i spojovat ve větší celky. Listy i květy mohou zcela opadat, což má nejen dramatický dopad na sklizeň, ale i na zdraví celé rostliny.

Antraknóza a houbová onemocnění

Podobně jako u padlí, což je také houbové onemocnění, je důležitý řez dřeviny - především prosvětlení a provzdušení koruny. Nicméně obranou před napadením je postřik hydroxidem měďnatým, který je běžně k dostání. Jde o fungicid, který chrání nejen proti antrakóze po opadu listí a na počátku rašení, ale také bojuje proti mnohým dalším neduhům, kterými trpí různé druhy ovoce i zeleniny. Mezi takové patří také kadeřavost, plísně, skvrnitost, spála či nekróza a puchrovitost. Je to postřik použitelný na ochranu okurek, cibulovin, révy i slivoní, broskvoní či brambor.

Rostliny je nutné ošetřovat preventivně, proto se přistupuje k prvnímu postřiku již před vznikem květů. Po dvou týdnech je vhodné postřik opakovat. Vzhledem k tomu, že šíření plísní a hub je vázáno na počasí, můžete počkat s druhým postřikem až na vlhké počasí, kdy hrozí šíření. Existuje však také řada dalších fungicidů, kterými lze s houbovými onemocněními bojovat. Na trhu se často objevují nové preparáty. Proto je vhodné informovat se také u prodejce.

Související články