Jak připravit skleník

Než se vrhnete na obnovu či doplnění živin v půdě, rozhodně ve skleníku napřed ukliďte. Všechno, co jste nestihli na podzim, je potřeba připravit nyní. Zbavte skleník veškerých rostlinných zbytků, vytáhněte nádoby a květináče či případné police. Skleník si zaslouží na jaře očistu!

Pokud je nutné skleník opravit, právě teď je ten nejlepší čas. Později během roku bude sice tepleji, zato vám práce zkomplikuje vegetace. To platí i při instalaci případného vytápění skleníku. Rozmyslete si dobře, zda chcete investovat a dobu pěstování ještě prodloužit. Skleník můžete také vylepšit o automatickou závlahu.

Připravte si ve skleníku ideální půdu

Péči si samozřejmě zasluhuje především půda. Pokud pěstujete ve skleníku ve stejné zemině už pět nebo více let, připravte se na její výměnu. Po pěti letech je vhodné půdu vyměnit, což znamená zbavit se horních 20 cm. Sami uvidíte, že struktura půdy už je jiná, prašná či drobivá. Tutu použitou půdu rozvezte po zahradě a do skleníku pořiďte novou, na živiny bohatou zeminu. Vhodný je univerzální substrát pro pěstování zeleniny.

Půda ve skleníku by měla být kyprá, středně těžká a hlinitá. Jílovité půdy jsou nejméně vhodné, protože drží vodu, což může vést k četnému výskytu houbovitých chorob.

Každoroční příprava půdy ve skleníku

Každý rok byste měli půdu dobře zrýt, rozbít případné hrudky a doplnit živiny. Podmínky ve skleníku by měly být co nejoptimálnější, abyste skutečně vytěžili maximum z jeho používání. Skleníková půda se vyčerpává stejně jako všude jinde, a proto je vhodné každý začátek sezony zapracovat kvalitní kompost či dobře odleželý hnůj. Čerstvý je příliš agresivní.

Můžete také použít hnojiva. Prodávají se i speciální hnojiva určená přímo pro pěstění ve sklenících a pařeništích.

Vyčištění a desinfekce skleníku

Desinfekce skleníku se obvykle provádí na podzim, aby vám v chráněných podmínkách skleníku nepřezimovali škůdci, nicméně můžete se o očistu postarat i na jaře. Pro omytí nádoby a polic stačí použít octovou vodu. Také skleněné či plastové stěny můžete omýt.

Pro desinfekci celého prostoru můžete skleník vysířit. Použití sirných knotů je jednoduché. Počet knotů si zjistěte v návodu podle velikosti skleníku. Sirné knoty můžete zavěsit na drátek nebo vložit do staré zavařovací sklenice. Pamatujte, že po zapálení knotů je třeba skleník okamžitě opustit a uzavřít. Dým nechejte působit 2, ale nejlépe 24 hodin.

Zdroje: www.magazinzahrada.cz, zahradkarskaporadna.cz