Zdroje: ibuilder-cs.techinfus.com, www.masterclass.com

Mrkev a cibule

Vysévání mrkve v blízkosti cibule není náhoda. Naši předci po generace vysévali a vysazovali pospolu různé druhy zeleniny, neboť mají z takových kombinací prospěch. Jde o prastarou techniku. Nazývá se doprovodná výsadba a využívá se v ní kombinací vzájemně prospěšných rostlin.

Zde se podívejte na výsadbu cibule a výsev mrkve v podání Zahrady pro radost:

Zdroj: Youtube

Společnou sadbu znaly vaše i indiánská babička

V některých zemích Asie má tato společná sadba tradici starou celé milénium. Mezi Indiány v Americe je zas známé pěstování „tří sester“. Původní obyvatelé totiž zjistili, že pěstování kukuřice, dýní a popínavé fazole je pro tuto trojici plodin navzájem výjimečně výhodné a sklizeň je proto značně lepší.

Kukuřice je oporou fazoli, fazole dodává půdě dusík a svým omotáním zpevňuje kukuřici. Dýně velkými listy zastiňuje půdu, která díky tomu pomaleji prosychá a ve stínu se méně daří plevelům. Navíc jemné chloupky na zeleni dýně působí i repelentně proti některé drobné zvěři. Takto si vzájemně rostliny pomáhají a pozitivně ovlivňují svůj růst. Později k této trojici přibyla také bohatě kvetoucí Cleome serrulata, která přilákáním hmyzu napomohla k opylení těchto tří sester.

Cibule a mrkev se vzájemně chrání!

Jistě už tušíte, že také mrkev a cibule využívají ze své vzájemné blízkosti řadu výhod. Mrkev například méně trpí na napadení pochmurnatkou mrkvovou, která napadá kořenovou zeleninu. Této drobné mušce můžete bránit pokryvem netkanou textilií, lepovými deskami či odchytem, ale také blízkostí cibule, jejíž štiplavý alicin některý hmyz odpuzuje.

A funguje to i obráceně. Mrkev na oplátku odpuzuje květilku cibulovou, která napadá cibuloviny.

Co kombinovat s mrkví a cibulí?

Co dalšího byste měli vědět o doprovodné výsadbě? Je to široké téma a pro každou zeleninu existuje mnoho doporučených, či naopak vyloženě nevhodných kombinací rostlin.

V případě mrkve se doporučuje blízkost košťálové zeleniny, luštěnin, rajčat, pažitky, rozmarýnu či šalvěje. Mrkvičce neprospějete koprem, celerem nebo bramborami.

Cibule budou mít prospěch z rajčat, paprik, košťálové zeleniny, pažitky, máty, heřmánku, dokonce i růží nebo chryzantém. Nevhodné jsou luštěniny, asparágus a na stejné podmínky náročný, a tedy konkurující česnek nebo pórek.

Související články