Třapatka nachová (Echinacea purpurea)

Poslední roky se tato nádherná a zajímavá rostlina vyskytuje v zahradách stále častěji. Nejenže vypadá velice atraktivně, ale má prokazatelné antibiotické účinky. V dávné minulosti ji s oblibou používali severoameričtí indiáni k prevenci a léčbě mírných nachlazení, jako jsou rýma a bolest v krku. A další výhoda? Třapatka do zahrady přitahuje nejen včely a motýly, čímž zároveň zajišťuje dostatečný počet opylovačů na okolních rostlinách.

Pěstování třapatky nachové

Echinaceu nemusíte pěstovat pouze pro její léčivé účinky, neboť se jedná také o okrasnou rostlinu, která se bude vyjímat na každé zahradě. Pěstování je každopádně skutečně jednoduché, jedná se totiž o velmi nenáročnou bylinu. Semínka si doma vysejte už teď počátkem dubna a zhruba do dvou měsíců budete mít sazeničky, které v tu dobu vsadíte do zahrady. Dopřejte třapatce lehčí druh půdy a místo se slunkem, má raději sucho než zbytečné mokro.

Jak vypadá a proč umí léčit

Trvalka třapatka nachová spadá do čeledi hvězdnicovitých a dorůstá až do výšky 100 cm. Její řapíkaté a kopinatě vejčité listy jsou pokryty jemnými chloupky. Květy mají zajímavé odstíny nachové barvy a objevují se v období od července do října. Echinacea obsahuje mnoho účinných látek jako například silice, flavonoidy, polysacharidy, třísloviny, mastné kyseliny, fenolické látky či isobutylamidy.

Jaké má echinacea účinky?

V Evropě byla dlouhou dobu považována jen za okrasnou rostlinu. Jako léčivka se začala používat až ve 20. století, a to květy, listy i kořen. Každá část rostliny má trochu jiný obsah účinných látek. Celkově třapatka ovlivňuje velice kladně imunitní systém a je nepostradatelnou léčivkou, která si dovede poradit s kde čím. Výčet by byl dlouhý a pestrý. V první řadě je nejpoužívanější u těchto potíží:

  • Pomáhá při infekcích močových cest.
  • Urychluje uzdravení z nachlazení.
  • Uvolňuje a odhleňuje dýchací cesty.
  • Zklidňuje kožní potíže.
  • Funguje na plísně.

Echinacea působí antibakteriálně a dává mladistvou svěžest

Rostlina obsahuje echinakosid, který je považován za přírodní antibiotikum. Poradí si s mnohými viry i bakteriemi. Zpomaluje rozklad kyseliny hyaluronové a dokáže tak bojovat s předčasnými projevy stárnutí. Ve chvíli, kdy začínáte mít pocit, že jste nachlazeni a obtěžuje vás rýma či škrábání v krku, pijte pravidelně z této byliny odvar. Echinacea je obecně velmi vhodná na onemocnění dýchacích cest. Olej z ní využijete na nejrůznější kožní problémy, jako jsou ekzém, vyrážky, lupénka, ale je vhodný také na popáleniny. Zkuste třapatku i na opary nebo akné. Skvěle zabírá i na nepříjemné plísně.

Zdroje: www.oblibenebylinky.cz, www.sklizej.cz, www.sazenicka.cz