Zdroje: www.nasezahrada.com, cestakbydleni.cz

Víte, jak připravit trávník na sezonu?

I když se hovorově u nás zažila vertikulace, jde o vertikutaci. Slovo pochází z anglického "vertical cut" čili vertikální řez, nicméně angličtina používá slovo "scarifying". Vertikutaci je možné provádět speciálními hráběmi, ale na větší plochy se lépe hodí mechanický či přímo motorový vertikutátor.

Na jaře prospěje trávníku vertikutace

Pokud si nejste jistí, pak vertikutace slouží k odstranění zbytků mechů a trávy, které vytvoří až zplstnatělé vrstvy. Řezem se také rozdělí drny, což vede k lepšímu prokořenění a zmlazení trávníku. Jednoduše řečeno dochází k pročištění i provzdušnění a rozdělení travních výběžků. Trávník získá lepší přístup ke vzduchu, živinám i vláze.
Jaké chyby dělají zahrádkáři v péči o trávník pomocí vertikutátoru, případně vertikutačních hrábí? Jde o volbu špatné doby prací, zbytečně nedotažených prací, ale také o podcenění hnojení nebo sečení.

Jak přilepšit trávníku na jaře a na celý rok?

Vhodná doba na práci je na jaře. Verkikutace se provádí na přelomu března a dubna, ale neřiďte se striktně kalendářem. Zem už nesmí být ztuhlá mrazem, ani mokrá. Nechejte trávník proschnout, posekejte a až pak vytáhněte vertikutátor. Vertikutaci čili prořezávání noži provádějte na jaře a na podzim. Provzdušňování bez použití nožů, můžete udělat několikrát za sezonu.
Před pracemi se zaměřte na mech. Jeho cíleným vysušením si připravíte podmínky pro vertikutaci a zamezíte šíření mechů po zahradě. Mechu se můžete zbavit také pomocí specializované chemie.

Co udělat, aby se jarní trávník skutečně zelenal?

Jak postupovat? Posečený trávník projeďte vertikutátorem v jednom směru, a pak ještě kolmo k původnímu směru. Pokud je trávník velmi zanedbaný, můžete jej znova prořezat diagonálně. Vyberte dobré počasí, tj. kdy předpověď slibuje dostatek slunečního svitu i vláhy.
Po provedení prací je správný čas na to, abyste trávník mohli dosít v místech, kde je málo trávy, a také přihnojit. V prodeji jsou různé směsi speciálně připravené pro použití na trávník po vertikutaci.