Nejlepším materiálem pro stavbu je přirozeně placatá opuka nebo břidlice. Takové zídky jsou velmi dekorativní, mohou ohraničovat třeba vyvýšený záhon, případně mohou stát v zahradě samostatně. Nemusí mít vždy jen rovný tvar, naopak velmi dobře vypadají suché zídky vedené ve zvlněných křivkách. Díky způsobu, jakým jsou zídky postaveny, nemohou být příliš vysoké, optimální výška je do jednoho metru.

Zídky plné zeleně a květů

Plná krása suché zídky vynikne až s osázením. Zídky jsou v podstatě vertikální skalky a osázené polštáři pestrých skalniček skýtají opravdu nádhernou podívanou. Suchou zídku lze nejsnáze osadit již při stavbě, potom musí být stejně jako zásoba kamenů připraven i rostlinný materiál. V místě, kam chceme zasadit skalničku, vynecháme menší kámen a vzniklou mezeru vyplníme kvalitní zeminou, případně ji sázíme do širší spáry v místě, kde tvoří obrácenéí písmeno T. Do připravené prohlubně lze drobné sazeničky s lehce smáčknutým kořenovým balem vložit i dodatečně.

Čím suchou zídku osadit?

Vhodným materiálem pro osazení zídky budou suchomilné druhy, například plaménka (Phlox subulata), rožec (Cerastium), netřesk (Sempervivum), rozchodník (Sedum) a jiné. Suchou zídku, která ohraničuje vyvýšený záhon, není problém zalévat, protože pouze pohledová je jen jedna strana, druhá tvoří stěnu záhonu a přímo sousedí se zeminou. V tomto případě můžeme použít téměř jakékoliv druhy skalniček s tím, že přihlédneme k nárokům jednotlivých druhů na světelnou expozici. Pro suchou zídku, která je vedena samostatně v prostoru, zvolíme výše uvedené druhy, které snášejí sucho a nezapomeneme osazenou zídku pravidelně kropit hadicí.

I běžně stavěnou získu lze oživit rostlinami…

Mohou mít nejrůznější provedení a význam mají zejména v případě terasování svažitého pozemku ( i kkdyž i v tomto případě lze použít suchéí zídky, jejichž kameny jsou ukotvené přímo ve svahu). Zděná zídka umožňuje osázení pouze na svém vrcholu, ale ve většině případů vypadá lépe, je–li zídka porostlá vegetací. Zjemní to její kontury a stavbička pak lépe zapadne do okolního prostředí. Na osazení takové zídky se nejlépe hodí nízký plazivý skalník (např. Cotoneaster dammeri, C. salicifolius), plazivé kultivary jalovce (Juniperus horizontalis), velmi pěkné jsou i plazivé růže (Rosa ´Snowcarpet´, ´Max Graf´). Pokud chceme mít celou zídku pokrytou bujným zeleným porostem, je dobrou volbou přísavník pětiprstý (Parthenocissus quinquefolia) nebo břečťan (Hedera).