Zdroje: izahradkar.cz, www.novinky.cz

Probírka hroznů i jiného ovoce

Probírka ovoce není nic nového ani specifického pro vinnou révu. Plody probíráme i na ovocných stromech, respektive měli bychom. Pokud necháte ovoci veškeré plody a opravdu se urodilo, pak budete mít spoustu drobných plodů. Proto je vhodné plody probírat, odstranit napřed nepěkné nebo poškozené ovoce a pak i další. Ke zrání potřebují plody nejen sílu ze stromu, ale také prostor, slunce i vzdušnost.

Vinná réva se pěstuje podle pravidel

Vinaři však mají jasně daná pravidla, kterých se drží. A to co se týče řezu, množství a délky letorostů, ale i množství plodů. Máte-li na zahradě nebo u domu vinnou révu a chcete-li si i vy pochutnat na velkých a šťavnatých hroznech, pak vězte, že i u stolní odrůdy révy se ponechávají jen maximálně tři hrozny na jednom výhonu. Někteří profíci nechávají jen dva.

Vinná réva a probírka hroznů na zahradě

Většina z nás nemá víc než jen jednu rostlinu, která se pne a krášlí pergolu, přístřešek nebo zídku. Taková réva má docela jiné podmínky a mnohdy je to rostlina hluboce i široce zakořeněná, která má dostatek vláhy i živin. Takové rostliny často nasadí velké množství hroznů a je jisté, že redukce na tři či dokonce jen na dva hrozny na výhon vás bude bolet u srdce, ale je skutečně vhodná. Na jedné velké rostlině můžete ponechat 6 až 12 hroznů.

Napřed odstraňte poškozené nebo malé hrozny, ponechejte ty nejpěknější a dobře vyvinuté.

Probírku můžete provádět už krátce po kvetení. Běžně se uvádí dva až čtyři týdny po odkvětu. Nicméně redukce hroznů je možná v podstatě kdykoli, pro rostlinu však čím dříve, tím lépe.

Réva se díky probírce nevyčerpá, hrozny včas dozrají a budou proto nejen velké, ale i sladké. Pokud má vaše rostlina dostatek slunce i vláhy, určitě si brzy pochutnáte na vlastních vynikajících hroznech.

Související články