Jaké jsou nejlepší podmínky pro klíčení semen? Je to různé! A stejně tak jako bujně rostoucí zeleň vyžaduje specifické podmínky, podobně jsou na tom i semínka každého z druhů. Semena v sobě však mají tolik života, že často klíčí i ve zcela nevhodných podmínkách, ale pak už jen trpí a časem zajdou. Vyhněte se zbytečným přešlapům, neopakujte stále stejné chyby.
Zdroje: zahradnickakucharka.cz, www.potravinovezahrady.cz
Semena, výsev, klíčení a předpěstování
Myslíte, že setí a následné klíčení semen je hračka, anebo už i vás semínka někdy potrápila? Semena potřebují ke klíčení víc, než by se mohlo zdát. Co potřebují semena ke klíčení?
Výsevní substrát skvěle vylehčí přírodní perlit či vermikulit
Pan Petr z Plodné zahrady pro vás krásně zpracoval celé toto téma. I když je tento příspěvek poměrně dlouhý, dozvíte se mnohé zajímavé informace a detaily ohledně semen, jejich klíčení a celého procesu výsevu.
Pro klíčení je klíčová teplota
Stejně jako každá zelenina či květina jsou jiné, stejně tak i jejich semínka. Proto je nutné znát především vhodné teploty klíčení, které se mohou dramaticky lišit. Ostatní podmínky jsou víceméně podobné a jsou to vláha, vzduch, světlo či tma a také dostatek místa.
Ideální podmínky ke klíčení může některým semenům poskytnout jen perlit sám o sobě, nicméně běžné je smíchání perlitu se substrátem vhodným ke klíčení. Zajímavé je, že klíčení samotné není závislé na výživnosti substrátu.
Jaké nádoby zvolíte, je na vás, nicméně klíčení přispívá i mikroklima, které vznikne pod víkem nebo poklopem.
Nejčastější chyby ve výsevu semen
Které chyby nejčastěji pácháme? Jsou to samozřejmě nevhodné podmínky, které jsme zmínili, nicméně jsou tu i další. Jedním takovým nešvarem je špatná hloubka výsevu.
I zde platí pravidlo, že hloubka by měla být dvou až čtyřnásobek velikosti semen, u velmi jemných semínek stačí spíš jen povrchové vrstvení. Obecně lepší je spíš mělčí výsev než zbytečně hluboký. Aby se vám vysévala lépe velmi jemná semínka například mrkve, můžete je smísit s trochou písku.
Klíčivost semen je závislá na jejich stáří. Některá jsou špatně klíčivá už po roce, jiná si udrží svoji kvalitu i několik let. Je to však závislé i na podmínkách skladování semen. Ideálem je sucho a chladno.
Semínka paprik stačí překrýt slabou vrstvou susbtrátu. Pokud si nejsme jistí klíčivostí, sejeme po dvou a slabší semenáček poté odstraníme.
Doporučuje se také máčení semen k jejich dobrému a rychlejšímu naklíčení. Semena se obvykle namáčejí ve vodě 24 hodin, a pak se mírně osuší nebo nechají oschnout a následně vysejí. Pokud však máte dost času, než se budou moci sazenice přesunout ven, není takové urychlovaní nijak výhodné, neboť vláhu musíte semenům dodat v každém případě.