Zdroje: zahradnickakucharka.cz, www.potravinovezahrady.cz

Semena, výsev, klíčení a předpěstování

Myslíte, že setí a následné klíčení semen je hračka, anebo už i vás semínka někdy potrápila? Semena potřebují ke klíčení víc, než by se mohlo zdát. Co potřebují semena ke klíčení?

Pan Petr z Plodné zahrady pro vás krásně zpracoval celé toto téma. I když je tento příspěvek poměrně dlouhý, dozvíte se mnohé zajímavé informace a detaily ohledně semen, jejich klíčení a celého procesu výsevu.

Zdroj: Youtube

Pro klíčení je klíčová teplota

Stejně jako každá zelenina či květina jsou jiné, stejně tak i jejich semínka. Proto je nutné znát především vhodné teploty klíčení, které se mohou dramaticky lišit. Ostatní podmínky jsou víceméně podobné a jsou to vláha, vzduch, světlo či tma a také dostatek místa.

Ideální podmínky ke klíčení může některým semenům poskytnout jen perlit sám o sobě, nicméně běžné je smíchání perlitu se substrátem vhodným ke klíčení. Zajímavé je, že klíčení samotné není závislé na výživnosti substrátu.

Nejčastější chyby ve výsevu semen

Které chyby nejčastěji pácháme? Jsou to samozřejmě nevhodné podmínky, které jsme zmínili, nicméně jsou tu i další. Jedním takovým nešvarem je špatná hloubka výsevu.

I zde platí pravidlo, že hloubka by měla být dvou až čtyřnásobek velikosti semen, u velmi jemných semínek stačí spíš jen povrchové vrstvení. Obecně lepší je spíš mělčí výsev než zbytečně hluboký. Aby se vám vysévala lépe velmi jemná semínka například mrkve, můžete je smísit s trochou písku.

Klíčivost semen je závislá na jejich stáří. Některá jsou špatně klíčivá už po roce, jiná si udrží svoji kvalitu i několik let. Je to však závislé i na podmínkách skladování semen. Ideálem je sucho a chladno.

Doporučuje se také máčení semen k jejich dobrému a rychlejšímu naklíčení. Semena se obvykle namáčejí ve vodě 24 hodin, a pak se mírně osuší nebo nechají oschnout a následně vysejí. Pokud však máte dost času, než se budou moci sazenice přesunout ven, není takové urychlovaní nijak výhodné, neboť vláhu musíte semenům dodat v každém případě.

Související články