Zdroje: www.express.co.uk, www.magazinzahrada.cz

První prázdninový měsíc většině zahrádkářů přináší potěchu nejen pro oko, ale i pro chuťové buňky. Zahrady jsou plné rozkvetlých kytek a můžeme úspěšně sklízet s trpělivostí pěstované ovoce i zeleninu. V tomto období je prostě sklizeň v plném proudu. Ale i nyní je potřeba se postarat a některé zahradní činnosti nezanedbat.

Pravidelné a správné zavlažování

Červenec s sebou přináší řadu dlouhých, slunných a velmi teplých dní. Přestože se objeví sem tam nějaký deštík a nepřekvapí nás ani občasné přívalové deště a průtrže mračen, je potřeba rostlinám na zahradě dopřávat vyváženou vláhu. Proto pamatujte především na pravidelnou zálivku. Důležité je ji i správně načasovat. Aby mokré listy nespálilo slunce, zalévejte ráno nebo v podvečer.

Velkým pomocníkem je i automatický závlahový systém. Pokud ho však nemáte, použijte třeba různé koncovky na závlahové hadice, které rozptylují vodu do drobných praménků a kropí jemně v širokém dosahu. To prospěje hlavně vašemu trávníku, na který byste také neměli zapomínat, aby vás těšil stále svěží zelenou barvou. Prospěje mu zalévání alespoň jedenkrát za týden. Květiny, zeleninu a všechny ovocné stromy zalévejte naopak ke kořenům pomalým proudem, abyste nevyplavili zeminu. Myslete na pravidelné zavlažování skalky a okrasných květin v truhlících a květináčích, které vysychají rychleji.

Zavlažujte s rozvahou, protože většině rostlin se daří ve vlhkých půdách, ale určitě jim neprospěje, když jsou přelité a nadmíru promočené. Takže po deštích si klidně se zaléváním můžete dát nějaký den pauzu. A chystáte se odjet na dovolenou? V tomto případě není nic jednoduššího než požádat souseda, aby rostliny zaléval, než se vrátíte.

Pečujte o zeleninové záhony

Červenec je ten správný čas pro sklízení poslední jarní zeleniny a zároveň pro výsadbu letních druhů, které budete moci sklízet ještě jednou za následující dva až tři měsíce.

Čas úrody je během tohoto měsíce pro veškerou kořenovou zeleninu a následně pro zeleninu listovou. Stejně tak se to týká většiny košťálovin a na řadu přichází i zelenina plodová. Plným proudem plodí cukety, okurky nakladačky, skleníkové hadovky, rajčata i papriky. Plody otrhávejte nejen opatrně, abyste nenarušili rostliny, ale také pravidelně, aby mohly být vyživovány další nové zrající plody.

Záhony po sklizené zelenině nenechávejte ležet ladem. Buď je osejte letními výsevy pro podzimní, zimní a jarní sklizeň, nebo tam vysejte zelené hnojení, které byste měli před květem posekat a zarýt. Proces můžete do zimy zopakovat dvakrát. Pro pozdější setí zeleného hnojení je nejlepší řepka olejka, klíčí totiž i v nižších teplotách podzimních nocí.

Postupně vykopávejte rané brambory a do poloviny července zasaďte další, protože vám do října ještě krásně dorostou. V červenci můžete ještě vysít hlávkový salát, ředkev, tuřín, červenou řepu, vodnici, hrášek, štěrbák, keříčkové fazole, ranou mrkev, černý kořen či petržel. Poslední dvě zmiňované zeleniny budou ke sklizni během zimy a brzy na jaře. Pokud teď vysejete pozdní mrkev, čeká vás také její úroda přes zimu a začátkem jara.



Červenec je i měsícem sklizně česneku a cibule pěstované ze sazečky. Po vytažení ze země je nechte vždy mírně zavadnout, svažte a nechte je ve stínu několik týdnů sušit. Pokud máte česneky obalené již nahnědlými slupkami, odstraňte je.

A nezapomínejte na pravidelné přihnojování, aby měli všechny rostliny dostatek živin. Stejně tak chraňte svou zeleninu před škůdci jako jsou mšice, molice či třásněnky. Vždy se osvědčí přírodní postřiky, které vám umožní uzrálou zeleninu i ovoce ihned konzumovat.

Ovocné stromy vyžadují pozornost

V období července už některé ovocné stromy plodí, jiné jsou plné dozrávajícího ovoce. Potřebují tudíž také potřebnou péči. Jak už bylo zmíněno vyžadují pravidelnou zálivku jako ostatní rostliny, stačí je však zalévat méně často, ale o to vydatněji, aby se vláha dostala až ke kořenům. Půdu kolem stromů kypřete a zároveň ji zbavujte nežádoucího plevele.

Jakmile uvidíte na stromech poškozené či zakrnělé plody, určitě je odstraňte. Spadané či hnijící ovoce povalující se po zemi likvidujte také mohly by se z něho šířit nemoci a škůdci. Při větší úrodě ulevte stromům vhodnou podporou větví, aby nedošlo k jejich zlomení. Dejte pozor, aby se větve neodřely, a proto použijte měkkou gumovou podložku. A protože se i v tomto období větve ovocných stromů značně rozrůstají, nezapomeňte na jejich letní řez. Zmírní neřízený divoký růst větví a zároveň prosvětlí korunu stromů, což ve výsledku výborně ovlivní kvalitu plozeného ovoce.