Zdroj: www.pravydomaci.cz, abecedazahrady.dama.cz, www.ceskestavby.cz

Principem lunárního zahradničení je teorie, že Měsíc při své cestě po obloze ovlivňuje i vegetační cyklus rostlin. Tato domněnka sice nebyla nikdy prokázána, ale velký počet zahrádkářů se jí nechá vést.

Rostliny i půda se nadechují a vydechují stejně jako člověk. Nádech nastává v době dorůstání Měsíce a výdech ve stádiu, kdy couvá. Vliv Měsíce spočívá v přitažlivé síle, kterou působí na všechny tekutiny na zeměkouli, což dokazuje všem tak známý příliv (nádech) a odliv (výdech).

Jednotlivé fáze Měsíce ovlivňují, kdy jsou příznivé nebo nepříznivé dny pro výsadbu, očkování, roubování, hnojení či sklizeň. Sluneční světlo, které se během noci odráží od měsíčního povrchu a dopadá na Zemi, má na pozemský život skutečně vliv. A v mnoha případech větší, než bychom očekávali. Měsíc působí na proudění mízy a šťávy v rostlinách. Když dorůstá, stoupají vzhůru a posilují růst listů, květů i plodů, a při výdechu naopak klesají, čímž se posiluje tvorba kořene.

Dorůstající Měsíc

Pod vlivem dorůstajícího měsíce přijímá půda i rostliny hnojivo lépe a rychleji. Listovou, květovou a plodovou zeleninu je nejlepší ošetřovat právě v tomto období. Vydechovaná energie v této fázi měsíce skvěle prospívá nadzemním částem rostlin, jako je třeba salát, hlávkové zelí, květák, luštěniny, okurky, rajčata, bobuloviny a ovocné stromy. Doporučeno je nejen přesazování rostlin, ale i jejich očkování a roubování, protože rouby se rychleji ujmou a rány se brzy zacelí. A když sekat náš pěstovaný zelený trávník, tak právě teď! Určitě tato fáze prospívá i sešlapávání kompostu. A také nejlepší čas na sklizeň květů a plodů.

Ubývající měsíc

V této fázi Měsíce se naopak vstřebávání veškerých látek zpomaluje. Proto je vhodný čas na okopávání a pletí kořenové, hlíznaté a cibulové zeleniny. Podle lidové moudrosti nasávají rostliny v tuto dobu energii, kterou pak ukládají do svých podzemních zásobáren. Právě teď je čas vysazovat zeleninu, která plodí pod zemí, takže hlavně tu kořenovou. Aplikujte i veškeré ochranné prostředky proti škůdcům, budou mít účinnější efekt. Nyní je i nejvhodnější čas na sklizeň úrody a její následné zpracování a uskladnění. Můžete se s radostí věnovat i prořezávání stromů, protože z nich nevyteče tak potřebná míza. A další doporučení? Založte kompost, základ budoucí úrody a sklizně.

Úplněk a Novoluní

Mnozí to znáte a také častokrát vnímáte! Úplněk i Novoluní jsou prostě citlivá období. Takže je určitě příhodné nevysévat, nevysazovat ani nepřesazovat vůbec nic! Ovšem upravit nadzemní části rostlin? Tak to dozajista ano, protože nejsou tak senzibilní na bolestivé zásahy. A hlavně? V následující fázi Měsíce se dobře uzdraví. Pokud chcete zabránit růstu živých plotů, stříhejte je právě za úplňku nebo krátce po něm při ubývajícím měsíci. A důležitá rada na závěr? Zcela jistě vynechte veškeré hnojení!