Na trhu je hromada kompostérů, které jsou vyrobené převážně z plastu
Zdroj: Shutterstock.com

Jak správně kompostovat: Co kompostu prospívá a co ho vyloženě ničí

Pokud si nevíte rady, co s posečenou trávou, plevelem, rostlinami po sklizni nebo hromadou spadaného listí, je na čase myslet na založení kompostu. Můžete do něj přidávat i organický odpad z kuchyně, čímž si také ušetříte místo a nepříjemný zápach v koši na odpadky.

Rozhodli jste se, že si na zahrádce založíte kompost a nevíte jak na to? Poradíme vám, jak si ho správně zorganizovat a také, co na něj patří a čím byste ho zničili. Inspirujte se našimi tipy!

Co je vlastně kompostování? Je to proces, při němž dochází k rozkladu organického materiálu na živiny. Organický odpad se totiž díky drobným živočichům mění na humus a kyprou zeminu. Vy ho pak můžete využít v prospěšné formě pro pěstování rostlin.

Kompostovat sice můžete v zemní jámě, ale pokud chcete mít kompost kvalitní, pořiďte si raději kompostér. Pokud na něj nemáte finance, můžete si ho vyrobit z dřevěných desek. Ten vám za pár korun poslouží až několik let.

Najděte pro kompost vhodné místo

Kompostér je vhodný umístit na místo, kde nebude nikoho otravovat svých zápachem. Ideálně někde ve stínu pod stromy. Vyberte takové, které odpuzují hmyz, jako třeba ořech, protože u kompostu se ho vyskytuje velké množství.

Nikdy nedávejte do kompostu: vařené škroby, konkrétně brambory, rýži a těstoviny a staré pečivo. Nikdy nedávejte do kompostu: vařené škroby, konkrétně brambory, rýži a těstoviny a staré pečivo. Zdroj: shutterstock.com

Kompostovat můžete spoustu věcí. V podstatě veškerý zdravý organický odpad, který čítá posečenou trávu, květy, listy, větve, ovoce, zeleninu, plevel. Také samozřejmě odpad z kuchyně. Zde mluvíme o zbytku jídel, zeleniny, ovoce, ale i čajové sáčky či kávový lógr.

Existují však také věci, které do kompostu nepatří. Jde o napadené rostliny, slupky od banánů, tropické ovoce, nať košťálové zeleniny nebo první seč trávy.

Kompostování má svá pravidla

Pamatujte, že i při kompostování by se měla dodržovat určitá pravidla. Dospodu patří hrubší a vzdušnější materiál. Ten by měl zajistit odtok přebytečné vody. Čím pestřejší je skladba kompostu, tím lépe. Promíchejte tedy vlhké se suchým, porézní materiál s hutným či hnědé se zeleným.

Samozřejmě zde nechybí ani ukázky kompostu. Samozřejmě zde nechybí ani ukázky kompostu. Zdroj: Martin Patera

Správně založený kompost se začne za pár dní zahřívat na teplotu přes 50°C. Tato horká fáze bude trvat několik dní a budou při ní zničena semena plevelů a zárodky chorob. Poté začne teplota postupně klesat. Po dvou měsících hromadu promíchejte. Při správném postupu získáte čerstvý kompost po půl roce a po roce se můžete těšit na kompost vyzrálý.

Zdroj: www.kompostuj.cz, www.sonnentor.cz, www.agrobio.cz

Akční letáky