Prvním doporučením, obzvlášť pokud s pěstováním zeleniny teprve začínáte, je nic nepřehánět. Ze začátku vám stačí i menší záhonky, a pokud vás to bude bavit a bude se vám dařit, můžete svou užitkovou zahradu postupně zvětšovat.

Přístupný a na slunci

Pravé místo pro záhonky je to místo, kam nejvíce dopadá slunce a během dne je nejvíce světla. Vyberte však i polostinné stanoviště, obzvláště pokud budete chtít pěstovat třeba salát, který pod paprsky přímého slunce trpí. Pečlivě naplánujte také polohu záhonu, musí být dobře přístupný, abyste mohli pohodlně vysévat, sázet, okopávat a hnojit. Odborníci doporučují vybrat nejlépe jižní, jihovýchodní či jihozápadní stranu pozemku. Záhony a budoucí úrodu byste měli také dobře ochránit před nárazy větru.

Kvalitní zemina

Uvědomte si také, že záhon nesmí být příliš velký, abyste z jeho kraje pohodlně dosáhli až doprostřed. Doporučuje se vytvářet záhony o šířce kolem 120 cm. Už jste záhon vyměřili? Vyznačte si ho kolíky a nataženým provázkem. Prostor budoucího záhonu musíte nejprve zbavit trávy a nežádoucích drnů, budete tak mít báječný základ pro váš budoucí kompost. Ten se vám bude hodit zejména v případě, že vaše zahrada neoplývá zrovna kvalitní zeminou. Kompostovaná zemina dodá půdě na záhonu živiny. Samozřejmě, že si můžete zakoupit i pytel substrátu, ale vlastní kompostovaná zemina je mnohem méně finančně nákladná. Půdu v prostoru budoucího záhonu tedy dobře zryjte, prokypřete, přidejte substrát plný živin a můžete začít s výsevem či výsadbou.

Náš tip

  • Okraje záhonu můžete zpevnit například kameny, stejně tak je dobré mít pevnou půdu pod nohama na cestičkách mezi záhonky. Stačí zde položit delší prkno, po kterém můžete pohodlně přecházet.

A co pěstovat jako první?

Začněte nenáročnými druhy zeleniny, jako jsou například ředkvičky, rukola, hlávkový salát, špenát, mrkev, cibule, ale také třeba dýně nebo červená řepa.

Zdroje: ceskestavby.cz, drevostavitel.cz