obrázek z archivu ireceptar.cz

Receptář na listopad: chov zvířat, arónie, kafe z žaludů, kotvy ve zdi…

Sto podzimních stran potěší čtenáře různorodostí témat. Některá pomohou při zpracování úrody, jiná třeba při léčbě lidské virózy. S Receptářem se také vypravíte za lidmi, kteří skvěle umějí to, čím se léta živí.

„V příštím životě chci být krávou u Mottlů,“ říká veterinář

Ve Chvalčovicích poblíž Turnova stojí přívětivý statek. Na udržovaných pastvinách kolem se popásají ovce plemene suffolk a vřesové ovce, dostihoví koně, daňci i skot plemene galloway. Manželé Mottlovi dbají na dobrý základ všech svých chovů. Zvířata žijí v přirozených stádech. Když musí být dvě jalovičky od stáda s příbuzným býkem odděleny, přátelí se pro změnu s beranem. Pět dostihových koní má velký výběh a trénink pana Mottla. „Koně vycválají třeba v hlubokém sněhu na Ještěd a ještě jim to nestačí“ popisuje, proč pod vrchol cválají opakovaně.

farma u Mottlůfarma u MottlůAutor: Archiv ireceptar.cz

Čerstvého vzduchu si na statku ovšem užívají i slepice, krůty a perličky. Krůty dostávají na přilepšenou vařené brambory se šrotem, trochu nasekaných kopřiv, zbytky z kuchyně. Hlasité perličky, hlídačky statku, hřadují nejraději na stromech. Vajíčka však spořádaně snášejí do hnízda stejně jako slepice.

  • Nahlédněte v listopadovém Receptáři do Života na pastvinách. Hospodář vypráví o svých chovatelských postupech a zkušenostech, jeho paní pro změnu doporučí recept na jehněčí pečínku.

Arónie

Na českých zahradách přibývají keře nebo stromky arónie. Tato dřevina je známá pod názvem černý jeřáb, který je stejně výstižný jako méně známé, ale platné botanické pojmenování — temnoplodec.

aróniearónieAutor: Archiv ireceptar.cz

Plodí často již druhým třetím rokem po výsadbě a ročně lze z dospělého keře sklidit průměrně 2,5 kg plodů, jež můžeme díky snadné dostupnosti otrhat za hodinu. U stromkové varianty však může být výnos několikanásobně vyšší. Také nároky na řez jsou minimální: Rostliny můžeme nechat přirozenému růstu a zmladit je zimním řezem po 5—8 letech, který pak opakujeme ve čtyřletých intervalech.

obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

Obsah pektinů předurčuje plody arónie pro výrobu džemů nebo ovocných želé také v kombinaci s jinými druhy ovoce.

Nejčastěji se z plodů lisuje šťáva, která se míchá například s jablečným moštem. Vynikající jsou ovocná vína. Kompotovaná arónie má trpčí chuť, ale výborné je přidání několika plodů do hruškových kompotů. Ovoce i listy můžeme sušit do čajových směsí.

  • Listopadový Receptář nabízí informace k výsadbě, pěstování, o významu pro zdraví i recepty ma zpracování plodů arónie pod názvem Trpká, ale chutná a léčivá.

Na výsluní se vrací žaludovka

Jak ji připravit? Nasbírané žaludy nejprve oloupeme. Červavé a načernalé vyřadíme. Pokud se vnitřní slupky neodloupnou samy, nemusíme je odstraňovat, odpadnou při pražení a snadno je odfoukneme.

Na výsluní se vrací žaludovka Na výsluní se vrací žaludovka Autor: Archiv ireceptar.cz

Pokrájené žaludy pražíme na pánvi za stálého míchání. Čím delší dobu je pražíme, tím jsou tmavší a nápoj z nich připravený bude mít kromě tmavší barvy i výraznější chuť. Mírně opražené dají nálevu chuť podobnou čaji, silněji upražené chutnají jako melta s jemnou oříškovou příchutí. Opražené žaludy rozdrtíme v hmoždíři nebo umeleme ve mlýnku. Čím jemnější žaludová drť bude, tím silnější chuti docílíme. Proschlá žaludovka vydrží v uzavřené nádobě dlouho voňavá a chutná.

  • Přečtěte si v Receptáři, jak dlouho louhovat žaludovou drť, kolik ji dát na šálek, jak často chutný a léčivý nápoj pít, ale také o stromě, jeho kůře a dalších užitečných zajímavostech pod názvem Veličenstvo dub.

Nedobytný ořech

„Strom roste v Hodoníně a mě velmi zaujaly jeho plody. Krásně voní po citronech a mátě. Nebo aspoň já je tam cítím. Jak se tento podivuhodný strom jmenuje?“ ptala se čtenářka a botanik Václav Větvička hned věděl: ořešák černý. Jeho původní domovinou je Severní Amerika, rozsáhlé území od státu Massachusetts, Severní Dakoty a kanadské provincie Ontario na severu až po Georgii, Floridu a Texas na jihu. Jeho ořechy jsou jemně brázdité, velmi tvrdé a jedlé jádro se z nich takřka nedá dobýt. Jsou ovšem vítaným materiálem pro výrobu lidových šperků, náhrdelníků, náramků a podobných ozdob.

ořešák černýořešák černýAutor: Archiv ireceptar.cz

  • V poradenské rubrice Receptáře najdete další informace. Také se v ní můžete dozvědět rady pro pěstování oblíbeného zmijovce nebo jak chránit ovocné stromy před stříbřitostí listů, poškozením způsobeným houbou kožnatcem nachovým.

Chemická kotva, nebo hmoždinky?

Kdo s chemickou kotvou má zkušenost, ví, že na aplikaci lepicí hmoty příliš času není. Často jen čtyři minuty uplynou od prvního stisknutí aplikační pistole do zjevného zatuhnutí hmoty kolem kotevního šroubu, případně svorníku s metrickým závitem nebo kusu závitové tyče vhodného průměru. Na šroub se po úplném zatvrdnutí hmoty navlékne závěs, který se zajistí maticí. Lepicí směs dvou látek se míchá v dlouhé směšovací hubici, lepidlo však rychle tuhne také v ní, takže hubic je třeba mít v zásobě víc. Tím důležitější je tedy správně a co nejpřesněji připravit otvory, zbavit je prachu, duté zdivo vybavit tzv. síťkou, případně si nařezat kotevní šrouby ze závitové tyče a teprve pak aplikovat hmotu pistolí z kartuše a současně rychle vkládat kotevní šrouby.

Věšení skříněk - chemická kotva, nebo hmoždinky?Věšení skříněk - chemická kotva, nebo hmoždinky?Autor: Archiv ireceptar.cz

  • Receptář 11/2015 nabízí další podrobnosti o tomto a dalších způsobech Jak pověsit závěsné skříňky.

Filetování kapra

Rybu vyvrhneme, zbavíme šupin, odřízneme jí hlavu i všechny ploutve včetně ocasní. Položíme ji na bok a nožem po celé délce prořízneme maso těsně podél hřbetní ploutve k páteři. Kapra obrátíme a maso prořízneme k páteři i z druhé strany hřbetní ploutve. Poté spíše drobnými řezy od zářezu na hřbetu ryby opatrně oddělujeme plát masa od žeber břišní dutiny. Ostří nože vedeme opět co nejblíže podél kostí. Když jsme takto oddělili maso až do části, kde končí žebra, čepel nože zakryjeme dosud odříznutým plátem masa, přitlačíme jej dlaní a těsně podél páteře směrem k ocasní ploutvi odřízneme celé filé. Totéž opakujeme z druhé strany ryby. Takto získáme dva pláty masa zbavené velkých kostí.

kaprkaprAutor: Archiv ireceptar.cz

  • Celý postup a rovněž návody na filetování pstruha, candáta či lososa přináší předposlední vydání Receptáře ročníku 2015 v článku Ryba bez kostí.

Kolik tablet paracetamolu

V České republice je registrováno přes 180 léčiv s obsahem paracetamolu. Zejména v období chřipek a viróz se stává, že se touto látkou předávkujeme čili že za drahé peníze a úplně zbytečně zkombinujeme několik přípravků se stejnou účinnou látkou.

Užívání paracetamolu v doporučených dávkách se nemusíme obávat, měli bychom však vědět, že maximální doporučená denní dávka jsou čtyři gramy paracetamolu — tedy 8 tablet nejznámějšího léčebného přípravku. Zvláštní opatrnost při jeho užívání by měly zachovávat osoby s nemocnými játry a lidé nadužívající alkohol. Paracetamol ve vyšších dávkách totiž poškozuje játra (případně i ledviny), v kombinaci s alkoholem ovšem k trvalému poškození stačí menší dávka.

Kolik tablet paracetamoluKolik tablet paracetamoluAutor: Archiv ireceptar.cz

  • V Receptáři 11/2015 najdete v článku nazvaném I s běžnými léky opatrně další informace a také tabulku maximálních denních dávek pro děti různého stáří a hmotnosti.

Potřebuje pozitivní motivaci

Pikardský ovčák rád používá vlastní hlavu a je velice vynalézavý. Majitel se musí obrnit trpělivostí, protože pes si mnohdy rozmýšlí, zda mu stojí za to udělat, co po něm vyžaduje. Učí se však rychle, je bystrý, ale nemá rád stereotyp ve výcviku. Je–li výcvik dobře nastaven, překvapí dovedností a spolehlivostí. Pikard nesnáší hrubost a dril, nikdy nebude poslouchat na slovo jako vycvičený služební pes.

Pikardský ovčák Pikardský ovčák Autor: Archiv ireceptar.cz

Přečtěte si v listopadovém Receptáři pod titulkem Originální ovčák víc o psím plemeni, které u mnoha laiků budí dojem, že jde o křížence s neupravenou srstí.

Podrobný obsah 

Předplaťte si Receptář

Akční letáky