obrázek z archivu ireceptar.cz

Receptář na září: jabloně, fuchsie, fazole, ibišky, džemy, děti, slepice…

Zářijový Receptář se vypravil za manželi Suchardovými do malé vsi v Českém ráji. Před lety našli zálibu v pěstování fuchsií. Vytvořili nevídanou zahradu se stovkami odrůd rostlin s nádherně tvarovanými květy.

Fuchsie sluníčko vydrží, ale nesnese rozpálený květináč

„Na horkém jižním balkonu může zálivka fuchsii i zahubit. Voda nalitá do rozpálené zeminy kořeny jednoduše uvaří. Přirozeně rostliny koření v zemi, ve stabilní teplotě kolem 10 °C. V přírodě rostou fuchsie pod korunami listnatých stromů, v kypré lesní půdě, kde na ně občas zasvítí paprsky mezi putujícím stínem. Když fuchsii ze země vyndáme a pěstujeme v květináči, musíme na to myslet,“ vysvětluje Pavel Sucharda.

fuchsiefuchsieAutor: Archiv ireceptar.cz

Poznatky a především rady manželů Suchardových jsou cenným zdrojem pro každého, kdo by svou fuchsii rád viděl krásnou a kvetoucí. A kdo žádnou zatím nepěstuje, nejspíš po ní zatouží nad čtyřmi stranami Receptáře 9/2014, které autorka nazvala Vášeň jménem fuchsie. Se zkušenými pěstiteli si povídala o tom, co je důležité vědět o substrátu, sázení, hnojení, ochraně před škůdci, tvarování fuchsiového stromku, způsobech přezimování a mnohém dalším.

15 odrůd jabloní slovem i obrazem

Jabloně patří v Česku mezi nejrozšířenější ovocné stromy, jejich plody mezi nejoblíbenější, všestranně využívané tuzemské ovoce. Nejlepší jablka si přitom můžeme vypěstovat na vlastní zahradě.

odrůdy jabloníodrůdy jabloníAutor: Archiv ireceptar.cz

Jabloně v českých zahradách jsou cizosprašné, a tak každá odrůda musí být opylena pylem jiné odrůdy. Na malé zahradě, kde pěstujeme více odrůd, většinou nebývají s opylením problémy.

V zářijovém Receptáři, v článku Letní a podzimní odrůdy jabloní, najdete řadu pěstitelských informací a také popisy a fotografie plodů deseti letních a pěti podzimních odrůd.

Které plody rostou za domem, chatou či chalupou

Jak vypadají plody hlohu, trnky, bezu, brslenu, ptačího zobu, kaliny, svídy, zimolezu, střemchy a dalších listnatých keřů, které často rostou někde za humny? A co by se stalo, kdyby dužnaté plody ochutnaly děti?

Odpovědi přináší zářijový Receptář pod titulkem Naše barevné plody. Udělejte si představu o tom, které bobule by mohly dětské zdraví ohrozit.

hlohhlohAutor: Archiv ireceptar.cz

Mungo, navy, černé oko, bílá ledvina…

  • Všechny druhy fazolí před vařením máčíme.
  • Chceme-li fazole podávat jako hlavní pokrm, počítáme s asi 10 dkg suchých fazolí na osobu.
  • Všechny fazole nadýmají, proto se doporučuje vařit je s kořením, které od nadýmání odpomáhá (kmín, tymián, saturejka či majoránka).
  • obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

    Rady do kuchyně i ty pěstitelské najdou zájemci v devátém vydání Receptáře 2014 na dvoustraně nazvané Fazole vládnou světu.

    Bílé fazole velmi dobře chutnají v trochu pozapomenuté podobě: zadělávané světlou jíškou a ochucené solí, octem, cukrem a tymiánem (fazole na kyselo).
  • Červeným, respektive barevným fazolím svědčí kombinace s cibulí, paprikou, rajčaty (protlakem), uzeninou a masem.
  • Barevné fazole se používají na guláše…

Karkade od jara do podzimu

Ibišek súdánský známý pod severoafrickým názvem karkade je jednoletý, proto se každý rok nově množí, a to semeny. „Vyséváme je koncem února do květináčků o průměru 10—12 cm (do jednoho květináčku jedno semínko) a do zeminy pro dospělé rostliny, mírně ji zalijeme a květináčky umístíme na teplé slunné místo,“ radí článek Jak na ibišky, který tak odpovídá na čtenářské dotazy k červnovému článku o využití karkade.

ibišekibišekAutor: Archiv ireceptar.cz

Jak se šlechtí réva

Při oplodnění dozrálé blizny se má otcovský pyl setřepat do sáčků a štětečkem pak opatrně nanášet na blizny mateřského květu. „Všechna kvítka ovšem nedozrávají najednou, trvá to 4 až 6 dnů, a kdybych musel pyl pokaždé nanášet štětcem, trvalo by to hrozně dlouho,“ popisuje vinař a šlechtitel Lubomír Glos z Moravské Nové Vsi to, čím se zabývá desítky let, a prozrazuje svůj postup:

„Otcovský hrozen jednoduše utrhnu, projdu mezi keři, na chvíli sundám ochranný sáček z mateřského květu, který otcovským hroznem popráším a zase ukryju do sáčku. Ušetřím tak spoustu času.“

jak se šlechtí vinná révajak se šlechtí vinná révaAutor: Archiv ireceptar.cz

Ale ještě další tři až pět let trvá, než se ukáže, jak úspěšný to byl šlechtitelský pokus. Pokud ano, trvá zhruba dalších devět let, než se z vybraných semenáčků může stát povolená pěstitelská odrůda. V zářijovém Receptáři vypráví osmdesátiletý Lubomír Glos podrobně o šlechtění odrůd révy vinné pod titulkem Nejlepší šlechtitel je příroda.

Září ve sklenicích

Bohatství ovocné úrody motivuje k zavařování. Ale jak to udělat, aby se mlsalové těšili na desítky skleniček se džemy a marmeládami po celou zimu? Překvapme je kombinacemi podle receptů Receptáře.

zavařování ovocezavařování ovoceAutor: Archiv ireceptar.cz

Zázvor dodá hruškové marmeládě pikantnost, brusinky pro změnu příjemnou trpkost a také barvu. Jablečnou kaší nastavíme marmeládu z ostružin co do množství i chutě. Zkusit můžete i nasucho opražené ořechy ve švestkovém základu. Nechte se inspirovat nápady nazvané Zavařené vůně a chutě léta.

Dítě a zubní kartáček

Už v době, kdy děti prozkoumávají okolní svět nejvíce skrze svá ústa, nastává příležitost podstrčit jim zubní kartáček. Většinou je baví kartáček okousávat a hrát si s ním. Dítě se řadu věcí učí mimoděk, napodobováním. Je dobré, aby bylo přítomno situacím, kdy si čistí zuby rodiče nebo sourozenec. Nejspíš to bude chtít samo vyzkoušet. A pochopí, že se jedná o pravidelnou aktivitu.

dětský zubní kartáčekdětský zubní kartáčekAutor: Archiv ireceptar.cz

Pod titulkem Všechno je jednou poprvé můžete ve zdravovědné rubrice zářijového časopisu porovnat své zkušenosti s chováním dětí při prvním pobytu v mateřské škole, v první třídě nebo třeba u zubaře a dozvědět se od odborníků, jak je dobré se na tyto chvíle připravovat. Také o tom píše Receptář.

Nechtěl se chlubit cizím peřím

Obdobou plemene českých zlatých kropenek jsou zdrobnělé české slepice. Ty chová málokdo a většinou proto, aby toto krásné plemeno zachránil pro další generace. K takovým chovatelům patří Vladimír Záhora z Velké Bukoviny na Děčínsku. Před desítkami let na výstavě drobného zvířectva v německém Erfurtu ho natolik zaujaly expozice německých chovatelů se spoustou zajímavých plemen, že se rozhodl chovat pouze česká plemena.

zdrobnělé české slepicezdrobnělé české slepiceAutor: Archiv ireceptar.cz

obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

Pod titulkem Češky jsou shánčlivé slepice přidává i své chovatelské zkušenosti s odchovem, snáškou, krmením a další.

V rozhovoru pro Receptář 9/2014 říká: „Proč se chlubit cizím peřím? A tak dnes po letech úspěšně chovám zakrslé české slepice, králíky české luštiče a české červené, z holubů české staváky a české bagdety. Chci mít aspoň malý podíl na tom, že tato plemena nezaniknou a budou našim chovatelům přinášet radost.“

Podrobný obsah 

Předplaťte si Receptář

Akční letáky