Třeba brambory, mrkev, rajčata, česnek… Na zahradě je pěstuje výhradně bez chemických přípravků. „Tak mám aspoň přes léto jistotu, že neobsahují pesticidy a dusičnany. A teď se chystáme dokonce chovat vlastní slepice,“ prozrazuje Ilona Csáková.
Máte recept, jak se udržet v pohodě přes zimu?
Nijak zásadní. Zelenina ze supermarketů mi v tuhle dobu moc nechutná, takže ji pojídám střídmě. Na trhu jsou už různé doplňky stravy z přírodních vitaminů ze zeleniny i ovoce. Dávám si hlívu ústřičnou a na regeneraci ostropestřec mariánský a omega 3 nenasycené mastné kyseliny nebo kyselinu listovou. Podle toho, na co si zrovna vzpomenu.
Piju různé bylinné čaje, bílý i zelený čaj nebo vodu s citronem a gel z aloe vera. Dříve jsem dělávala zjara očistné kúry z kroupového vývaru — čistí krev podobně jako kopřivy. Letos chci hned, jak vyrostou na zahradě mladé kopřivy, uvařit je jako špenát
Byla jste pověstná nejrůznějšími dietami. Držíte je i teď?
Celý rozhovor vyšel v Receptáři 2/2014.
Diety jsou mé věčné souputnice. Geneticky mi nebylo dáno být pořád šlank, a proto jsem jich vyzkoušela spoustu. Ta nejšílenější byla, že jsem několik dnů nejedla a držela půst. Tak to bych už nedala ani náhodou. Je to mučení, hloupost a není vám dobře.
Prostě vím, že musím omezovat přísun kalorií a taky se hýbat. Jde to ruku v ruce. Po druhém porodu jsem přibrala dvacet kilo, ale mám je dole. Držím dietu, která spočívá v odbourávání tuků bez příjmu sacharidů z jídelníčku.
Jaká je vaše zimní kulinářská specialita?
Vařím tak, abychom to mohli jíst všichni včetně nejmenšího Dominika. Mně osobně chutnají pokrmy z kysaného zelí, takže vařím zelňačku, tu si dá i starší syn, mladší zatím ne.
Nebo miluju brambory s kysaným zelím, osmahlou cibulkou a slaninou. To si ale teď nedopřávám, protože brambory jsou sacharidy, což se neslučuje s mým dietním režimem.
Zelňačku vařím takto: Velkou cibuli nakrájím nadrobno a zpěním na domácím sádle nebo na oleji. Přidám sypanou červenou papriku a asi 350 gramů sudového zelí – nebo jeden pytlík. Promíchám, podliju vodou. Trochu osolím, přidám bobkový list, nové koření a hrst sušených hub. Nechám dusit. Po změknutí dám do polévky klobásu nakrájenou na kolečka nebo dobré uzené a povařím je. Nakonec polévku trochu zahustím zlatavou jíškou a přidám několik stroužků česneku. Brambory k polévce vařím zvlášť, aby neztvrdly.
Stala se z vás nadšená hospodyně a zahradnice snadno?
Dělám jen to, na co stačím, ale rozhodně se chci zdokonalovat. Mám několik motivací, děti a manžela, který umí díky předkům spoustu věcí na zahradě. Musím se toho ještě hodně naučit.
Co umíte z takzvaných ženských a mužských prací?
Jak jsem řekla, umím vařit, aspoň si to myslím. Ale co mě nikdy nebavilo, a tím pádem mi to ani nešlo, bylo vyšívání, háčkování, pletení, štepování… Raději zatluču hřebík, zašroubuju šroubek nebo něco vymaluju, než abych si vzala do ruky jehlice.
Foto Marie Votavová