Mokré skvrny v podpaží a nepříjemný zápach nejsou nikdy příjemné. Zkoušíte jeden antiperspirant za druhým a stejně nejste spokojeni? Možná opakujete základní chyby a váš antiperspirant nefunguje tak, jak má. Vyvarujte se upocených chvilek a naučte se antiperspirant správně používat.

Antiperspirant nebo deodorant

Přestože je najdete v obchodě vedle sebe a jejich balení vypadá podobně, je mezi antiperspirantem a deodorantem zásadní rozdíl. Deodoranty se snaží překrýt nelibý zápach potu a zastínit ho nějakou příjemnější vůní. Je proto vhodné je používat kdykoli, kdy se během dne potíte a hrozí, že váš pot bude intenzivně cítit. Antiperspiranty naproti tomu pocení přímo zabraňují. V místě aplikace působí na potní žlázy a uzavřou je. V důsledku toho se pot vůbec neuvolňuje. Bakterie na povrchu lidského těla nemají co rozkládat a nepříjemný zápach se neobjeví.

Po ranní sprše

Výhodou antiperspirantu tedy je, že zamezuje uvolňování potu. Bohužel však většina lidí neumí antiperspirant náležitě používat a přichází tak o jeho hlavní benefit. Antiperspirant se nesmí aplikovat v nevhodnou denní dobu, jinak se většina účinných látek z povrchu těla odplaví a účinky na redukci pocení budou minimální. Pokud použijete antiperspirant ihned po ranní sprše, těsně před sportem nebo dopoledne, kdy jste v plném pracovním zápřahu, účinné složky nebudou mít šanci působit na potní žlázy. Pocení se proto nezbavíte a antiperspirant se míjí účinkem. V tuto chvíli už slouží pouze jako voňavka, která má podobně jako deodorant odstínit vnímání nepříjemného pachu.

Dejte mu čas

Aby antiperspirant ukázal co umí, potřebuje dostatečně dlouhou dobu, po kterou bude působit na potní žlázy. Proto je ideální aplikovat ho tehdy, když se nejméně potíte a ještě dlouho se potit nebudete. Ano, je to večer, než ulehnete ke spánku. Naneste antiperspirat na čisté a suché podpaží před spaním. Během nočního odpočinku mají účinné látky v antiperspirantu dostatek času na to, aby postupně uzavřely potní žlázy v pokožce. Zároveň nehrozí, že je předčasně ze svého těla odstraníte. Jen tak dokážete vytěžit z používání antiperspirantu maximum.

Další pomoc proti pocení

Problémy s nadměrným pocením pomohou vyřešit i další jednoduché triky. Oblečení vybírejte z prodyšných materiálů, které zajistí odvětrání pokožky a sají pot. Vsaďte na přírodní vlákna, jako je bavlna, bambus nebo len. Tvorbu potu také ovlivňuje to co jíme či pijeme. Zahřívacím potravinám jako je chilli či zázvor se raději vyhýbejte. Snažte se také vypustit hodně mastné pokrmy a nahraďte je ovocem či zeleninou. Místo kávy a energetických nápojů si dopřejte dostatek jiných tekutin, nejlépe čisté vody.