Ačkoli v puse příjemně chroupou a chutnají jako oříšky, arašídy jsou ve skutečnosti luštěninou. Svým složením se proto tak trochu podobají fazolím. Obsahují mnoho bílkovin, které oceníte zejména v případě, že se snažíte nahradit tělesný tuk svaly. Dále v nich najdeme vlákninu podporující správné zažívání, prospěšnou kyselinu listovou i celou řadu vitamínů a minerálů, jimž dominuje hořčík, který ulevuje při svalových křečích a uklidňuje nervy.

Tuk už není úhlavním nepřítelem

Arašídy byly v minulosti výživovými poradci zavrhovány kvůli vysokému obsahu tuku. Dnes už ale víme, že i tuk je pro lidský organismus velmi důležitý, neobejde se bez něho například mozek a nervová soustava. Co je na arašídech skutečným strašákem, je přidaná sůl. Výrobci potravin si všimli, že zákazníkům chutná slané, a tak buráky prosolují. Přispívají tím k rozmachu srdečních onemocnění, neboť strava bohatá na sůl nebezpečně zvyšuje krevní tlak.

Buráky přitom skvěle chutnají i nesolené. V této podobě se stanou zdravou svačinkou o pracovní pauze nebo neškodným zobáním při večerním filmu. Nesmíte na ně mít samozřejmě alergii. A také musíte mít jistotu, že se v nich neusadila plíseň.

Karcinogenní aflatoxin

Plísně obsažené v arašídách mohou člověku přivodit závažné zdravotní problémy. Nejobávanějším mikroorganismem je toxický aflatoxin, který ve větších dávkách může vést k rozvoji rakoviny jater. U těhotných žen navíc negativně ovlivňuje vývoj plodu.

V českém prostředí se aflatoxin sám od sebe jen tak neutvoří, protože je tu na něj příliš chladno. Zato se mu daří v oblastech subtropických, odkud se arašídy nejvíce dovážejí. Čeští kontroloři před šesti lety zabavili celých 18 tun závadných arašídů, které k nám připutovaly z Číny. Plíseň na nich byla dokonce viditelná pouhým okem.

Díky přísným kontrolám se dnes už buráků prodávaných v českých obchodech nemusíme obávat. Namátkové testy prokázaly, že se v nich žádný aflatoxin nenachází. Pozor si tak musíme dát spíše na exotické dovolené v zahraničí, kde nás arašídy mohou zlákat nízkými cenami, avšak nikdo je tu nekontroluje.

Zdroje: https://dvojka.rozhlas.cz/, https://styl.instory.cz/, https://zpravy.aktualne.cz/