Zdroje: ncbi.nlm.nih.gov, medicspark.cz, pardubice.rozhlas.cz

Léky ve vaší kořence

Zatímco mnohé druhy koření nás provázejí přípravou pokrmů od útlého dětství a nedokážeme si bez nich konkrétní jídla představit, při léčení různých neduhů už se k nim obracíme málokdy. Jen výjimečně se používá majoránka, tymián nebo bobkový list, přitom jde o významná koření, která mohou napomoci při léčbě a podpořit i naordinovaná farmaka.

Bobkový list pomáhá nejen na hučení v uších. Jaké má další účinky? Podívejte se ve videu:

Zdroj: Youtube

Mezi léky a bylinkami není tlustá čára, kterou není možné překročit. Často se vzájemně doplňují i ovlivňují, a proto je vhodné dlouhodobé užívání konzulovat s lékařem. Ani u bylin není vhodné překračovat doporučenou délku i dávku uživání.

Bobkový list vás uvolní

I zmiňovaný bobkový list můžete použít k ozdravě těla a možná i ducha. Takové nepříjemné stavy jako je hučení v uších totiž poměrně zásadně působí především na naši psychiku.

Kvůli tomu, že příčin hušení a pískání v uších může být celá řada, není ani náprava tohoto stavu jednoduchá. Ale zdá se, že nálev z bobkového listu má jisté zklidňující účinky. Jako mnohé byliny bobkový list čili vavřín působí pozitivně i na zažívání, ale také uvolňuje svalové napětí a zmírňuje úzkost i vnímání stresu. Právě tyto jsou patrně hlavními účinky, které mohou zmírnit hučení v uších. Mimo to pomáhá bobkový list také zlepšení obranyschopnosti těla, má antibakteriální i antivirotické účinky a podporuje i stav kůže a její hojení, stažení a tím i vypnutí pokožky.

Co víme o hučení v uších?

Hučení či pískání v uších je zajímavý problém, který často nemá očividné příčiny, ale najdou se onemocnění, která k těmto stavům vedou. Hučení v uších někdy provází například zánět středního ucha, zneprůchodnění sluchovodu, špatné prokrvení či porucha středního ucha, stejně tak jako trauma způsobené vystavením nadměrnému hluku. Může se vám například stát, že vám bude dočasně v uších pískat po návštěvě hudebního koncertu nebo demolice stavby, kde se intenzivně používají velmi hlučné nástroje. To jsou samozřejmě jen dva příklady z mnohých různých možností, nicméně ti, kteří na hučení v uších trpí často, vůbec neznají příčiny svých obtíží.

Zdá se, že hučení souvisí i se stresem či nedostatkem spánku. Lékaři spojují hučení či pískání v uších také s nedostatečným prokrvením mozku, špatnou funkcí štítné žlázy, onemocněním krční páteře, ale i roztroušenou sklerózou nebo cukrovkou. Tinnitus auris, jak se tento fenomén latinsky označuje, může být u každého velmi odlišný.

Nejde jen o vnímaný zvuk, ale také o jeho intenzitu, frekvenci nebo délku trvání. Pokud vás tento problém vyloženě trápí, měli byste jej konzultovat s lékařem, i když se může zdát, že jde o běžný jev, se kterým se potýkají mnozí.

Související články