Pociťujete často bolest či křeče v lýtkách a máte unavené nohy? Častou příčinou bývají podrážděné nervy nebo nemocné cévy, které mohou ve skutečnosti signalizovat i vážné zdravotní problémy oběhového charakteru. Proto nikdy nepodceňujte konzultaci s odborníky. V lepším případě se může jednat o namožené svaly nebo špatný životní styl. Čeho byste se měli vyvarovat?

Tvrdý povrch není pro nohy přirozený

Přirozeným evolučním vývojem jsou lidské nohy vyvinuté pro bosou chůzi i běh, ovšem po měkkém terénu různého sklonu. V současné době je však téměř všude, kde se denně pohybujeme, povrch tvrdý, pevný a rovný. Bohužel se to odráží na našem zdraví a častějším výskytu bolestí nohou a zad.

Špatná a nekvalitní obuv ničí vaše nohy

Bohužel 97 % jedinců si kupuje boty jen podle vzhledu a zapomínají na pohodlí svých nohou. Někteří jsou dokonce ochotni kvůli parádě i trpět a nohy si dobrovolně ničit. Příkladem toho jsou boty s ostrou špičkou, příliš vysoké podpatky, či málo pevné látkové boty s tuhou podrážkou. I na té záleží, měla by být vždy z poddajných materiálů, aby povolila pohyb chodidlům. Správný výběr bot tedy nikdy nepodceňujte.

Málo pohybu nohám nesvědčí

Pokud máte nedostatek pohybu během běžného dne, mohou být odpovědí i bolavá lýtka. Nohy jsou prostě stvořené k pohybu a potřebují být pravidelně trénované. Zařaďte do svého diáře nějakou denní svižnou procházku, plavání, jógu či jízdu na kole. Prostě pohyb, který je vám milý. Jen pozor na první přetížení, které by vám snadno mohlo způsobit potíže s klouby, svaly a šlachami. Zátěži postupně přivykejte a postupně ji zvyšujte.

Ulevte nohám mátovým lihem

Bolest lýtek bývá často způsobena onemocněním žilního systému dolních částí nohou. Mnohdy se jedná hlavně o křečové žíly. Víte, jak si s touto bolestí uměly poradit naše babičky? Měly doma vlastnoručně vyrobený mátový líh, kterým si každý den lýtka potíraly a zároveň i masírovaly. Zároveň tuto tinkturu můžete použít k vnější desinfekci při ošetření otevřených ran, jako mazání k rychlejšímu hojení nebo jako obklady na inkriminovaná místa.

Jak mátový líh vyrobit

Budete potřebovat ½ hrnku listů čerstvé máty peprné, proto je pečlivě otrhejte z jednotlivých větviček. Nemusíte dodržet jejich uvedené množství. Pokud chcete mít tinkturu silnější, použijte mátu v hojnějším počtu.

Mátu nejprve lehce pomačkejte mezi prsty, díky tomu dojde k uvolnění většího procenta vonných látek a olejů. Bylinu vložte do čisté uzavíratelné sklenice a zalijte ji 150 ml vodky. Použít můžete i koupený potravinářský konzumní líh s obsahem 80 % ethanolu, který bývá často univerzálním řešením mnoha tinktur a lihových extraktů.

Veškeré listy máty by měly být potopeny. Skleničku zavíčkujte, uložte na tmavé místo a nechte mátu tak 1 až 2 měsíce louhovat. Po uplynutí doby extrakt přeceďte přes plátýnko a skladujte na tmavém místě.

Zkuste i kaštanovou koupel

Pokud chcete dopřát svým bolavým lýtkům a potažmo celým nohám opravdu relax a odpočinek, zkuste léčivou kaštanovou koupel. Smíchejte pokrájené kaštanové listy a nadrobno nařezané kaštany v množství 15 g a spařte je ½ l vařící vody. Přiklopte pokličkou a nechte tak 20 minut louhovat. Poté směs sceďte a čistý odvar si přidávejte do koupele v poměru 12 až 14 polévkových lžic kaštanového elixíru na 4 l vody. Po koupeli nohy pečlivě osušte a navlékněte do nahřátých teplých ponožek.

Zdroje: www.cpzp.cz, www.zijemehomemade.cz, www.denik.cz