Recept, který nic nestojí, ale…

Role, kterou má v lidském těle krev, je velmi zásadní. Průměrný lidský organismus obsahuje asi 4–6 litrů krve, což je asi 8 % tělesné hmotnosti. Nejen, že krev přenáší kyslík, živiny a hormony, ale zároveň pomáhá odvádět odpadní produkty z našich buněk. Zdraví škodlivé toxiny transportuje do plic, jater a ledvin, tedy do míst, která pomáhají toxiny uvolnit z těla. Lidské tělo je velmi důmyslně zařízeno i na efektivní odstraňování škodlivých toxinů. Pokud chceme tyto přirozené procesy podpořit, stačí zdánlivá maličkost – dodržovat zdravý životní styl. To asi většina z nás velmi dobře ví, ale každý si tu a tam nějakým způsobem proti těmto pravidlům prohřeší.

Asi nejdůležitější role při čištění krve připadá na játra. Následují plíce a ledviny. Mezi další orgány, které také hrají důležitou roli při očistném procesu, patří kůže, střeva, slezina a lymfatický systém. Stačí tedy zdánlivě málo – udělat maximum pro to, aby zmíněné orgány nebyly přetěžovány a mohly dobře plnit své poslání.

Nenechte se nachytat

Bohužel, bylinka či pilulka, která by rázem vyřešila všechny škodlivé zátěže ve vašem organismu, zatím neexistuje. Hledání univerzálního zázračného přípravku tak trochu připomíná hledání kamene mudrců. Naopak zdánlivě prosté rady je dobré vyslyšet, byť jediné, co do nich budeme muset investovat, je obvykle vlastní sebedisciplína. K takovým doporučením patří dodržování pitného režimu.

Pomocníci z přírody?

Mnozí lékaři se domnívají, že pokud budeme dodržovat pravidla zdravého životního stylu, žádné bylinky na čištění krve potřebovat nebudeme. Přesto je stále nemalé množství lidí, kteří vyhledávají detoxikační programy, dietní čaje a další přípravky na čištění krve.

  • Čekanka kořen (Radix cichorii) – tuto rostlinu měli v oblibě na čištění krve už ve starověkém Egyptě
  • Kopřiva nať (Herba urticae) – podporuje vylučovací funkci ledvin
  • Křen selský – čerstvý kořen se používal k čištění krve ve středověké Evropě.
  • Lopuch kořen (Radix bardanae) – přispívá k čištění krve
  • Ořešák list (Folium juglandis) – odvar z ořechovým listů se používá k pročištění krve
  • Pampeliška kořen (Radix taraxaci) – na pročištění krve se doporučuje popíjet denně (po dobu 3 týdnů) půl deci rozmixovaných listů a kořene.
  • Řebříček nať (Herba millefolii)) – příznivě působí na látkovou výměnu, čistí krev
  • Skořice kůra - pomáhá pročišťovat krev a udržovat normální hladinu tuků a cukrů v krvi
  • Violka nať (Herba violae tricoloris) – se používá k čištění krve hojně v lidovém léčitelství
  • Zemědým nať (Herba fumariae) - silně čistí krev, pomáhá upravovat její špatnou srážlivost. Podporuje vylučování žluči a v neposlední řadě má příznivý vliv na červené krvinky.

Než sáhnete po vysněné bylince

Bylinky jsou dary přírody, s kterými však musíme zacházet velmi obezřetně. Ne všechny jsou vhodné pro každého. Zvlášť dobře by se na užití bylin byly informovat těhotné či kojící ženy, volbu vhodných bylinek by měli konzulovat i lidé se zdravotními problémy. Nemalou roli hraje nejen dávkování přípravků, ale také délka jeho podávání.