Ještě nedávno se říkalo, že „žena bez břicha je jako hrnek bez ucha...“ A špíčkům nad pasem se něžně přezdívalo „držátka nebo madýlka lásky“. Jenže v dnešní době už padesátnice nejsou ženy v beztvarých šatech ve stylu paní Kadrnoškové z Macha a Šebestové. Současné oslavenkyně půlstoletí chtějí vypadat mladě, svěže a plné elánu. A proto si svou postavu hýčkají… Prim v měřítku ženské krásy hraje tvarovaná a vysportovaná postava. Ta se sice lehce udržuje ve dvaceti, ale co v padesáti, kdy už je metabolismus čím dál línější a kůže povislejší?

Méně sacharidů, více bílkovin

Odborníci však tvrdí, že všechno jde, když se chce. Jen to chce disciplínu! Klíčem ke štíhlosti není jen pravidelný pohyb, ale také změna jídelníčku. Zatímco mladice se mohou v klidu ládovat zmrzlinou, pro jejich starší souputnice může tahle „sladká tečka“ v nevhodnou dobu znamenat pár kilogramů navíc. Proto výživoví poradci doporučují ženám ve středním věku, aby omezily přísun sacharidů (tedy nejen sladkostí, ale i bílého pečiva či produktů z pšeničné mouky) a dobroty si dopřávaly jen ráno, kdy je velká šance, že je tělo během dne spálí. Daleko větší součást jídelníčku by měly tvořit bílkoviny, které napomáhají k zocelení svalů a zároveň urychlují „spalování“. Důležitá je i vláknina, která navozuje pocit sytosti. A v neposlední řadě je třeba – pít, pít a pít!

Pravidelný pitný režim

Voda pro tělo znamená restart. Tělo se díky ní zbaví toxinů, těžkých kovů a nevhodných látek, které zpomalují metabolismus. Zároveň podpoří i rychlejší trávení. Kromě čisté vody si můžete dopřát i nápoje, které tenhle „detox“ urychlí. A tady je jeden z nich…

Bylinkový drink pro štíhlá břicha

Nasekejte svazek čerstvého koriandru. Tahle bylinka posiluje činnost jater, snižuje cholesterol a cukr v krvi, a navíc zrychluje metabolismus. Nasekejte ji nožem nadrobno, vložte do hrnce a zalijte 500 ml vody.

Směs nechte 10 minut odstát.

Mezitím nasekejte nožem petrželovou nať. Proč zrovna tuhle bylinku? To je jednoduché… Petržel je močopudná a napomáhá čištění těla.

Nať nasypte do koriandrové směsi a přiveďte k varu. Jakmile začne obsah kastrolu probublávat, ztlumte plamen a nápoj deset minut vařte.

Mezitím si přichystejte misku, dejte na ni velký cedník, který ještě pro jistotu vystelte plátýnkem.

Nalijte do něj bylinnou směs a obsah plátýnka se zbytky natě ještě důkladně vmačkejte.

Výsledný nápoj nechte vychladnout, zakápněte limetkovou či citronovou šťávou. Pijte jednu skleničku denně po dobu jednoho týdne. Odlehčí se vám!

Poté si dejte pauzu zhruba 1,5 až 2 měsíce a kúru zopakujte.

Zdroje: superzdrave.cz, prostreno.cz

Zdroj: Youtube