Žaludeční nevolnost

Jedná se o stav, který předchází zvracení. Jakmile na něj dojde, je to jasná známka obrany těla. Zbavuje se totiž škodlivých látek, které mu v ten moment z nějakých důvodů neprospívají a narušují jeho celkovou rovnováhu.

V případě, že zvracíte dlouhodobě, navštivte zcela určitě lékaře, mohlo by se jednat o závažné onemocnění. Občas se však objeví i tehdy, když vašemu zdraví nic zásadního nehrozí. Zvracení s sebou přináší i některé další indispozice. Jedním je nebezpečí udušení zvratky a dalším dehydratace. Stačí však vědět, jak tělo vyladit zpět do „formy“. Vsaďte v první řadě na bylinky a dostatek klidu.

Jak se chová tělo při zvracení

Zvracení je přirozený reflex na základě mozkového podnětu. Nejprve dochází k hlubokému nádechu a k silnému stahu mnoha svalů. Jako první se stáhne bránice a díky tomu i objem žaludku. Poté se uvolní dolní jícnový svěrač, takže dojde k vytlačení žaludečního obsahu do jícnu. Tato naprostá svalová koordinace společně s tlakem v břiše prudce „vykopne“ obsah žaludku ven z těla dutinou ústní.

Příznaky nevolnosti

  • pocení a třesavka
  • nadměrná tvorba slin
  • závratě a točení hlavy
  • slabost
  • dušnost
  • bolesti břicha
  • ztráta chuti k jídlu

Co pomáhá po zvracení

Pokud je vám na zvracení, nebraňte se a dejte tělu volný průchod. Nejlépe vyzvracejte vše, co v žaludku nemá být. Ve chvíli, kdy bude žaludek v klidnějším stavu, dopřejte mu po chvilkách pár doušků vlažného bylinkové čaje.

Máta peprná

Bylinka, jež pochází z Velké Británie a je křížencem několika druhů máty. Nejen pro svou nezaměnitelnou mentolovou vůni a jedinečnou chuť, ale i díky svým léčebným účinkům patří k jedné z nejpoužívanějších bylinek. A zrovna na žaludeční potíže je naprostá jednička. Uvolňuje křeče, pomáhá odstranit žaludeční neurózu, zvyšuje správnou žaludeční sekreci a zmírňuje plynatost a pálení žáhy. Prostě máta je pestrým balíčkem, který vám opravdu uleví.

Mátový čaj proti nevolnosti

Chutný a účinný čaj z máty peprné, který vás postaví brzy na nohy, vařily svým mužům už naše babičky. Uveďte do varu ¼ litru vody a spařte v ní 1 až 2 lžičky máty peprné. Nádobu přikryjte a nechte asi tak 10 minut. Pak už stačí jen scedit a po doušcích popíjet.

Máta a mix užitečných bylinek

Připravte si směs, kterou můžete mít vždy po ruce. Smíchejte: 5 dílů natě máty, 5 dílů natě vachty, 4 díly oddenku, puškvorce, 4 díly natě benediktu, 4 díly natě meduňky, 3 díly květu heřmánku a 3 díly natě řepíku. A můžete si připravit skvělý ulevující čaj. Dvě polévkové lžíce čajové směsi zalijte ½ l vařící vody a nechte 15 minut v přikryté nádobě louhovat. Po přecedění pijte 3x denně třetinu množství, nejlépe vždy půl hodiny před jídlem.

Pelyněk pravý

Hořkou chuť pelyňku jistě znáte, je to trochu drsné, ale na druhou stranu jsou horší věci. Díky své specifické hořkosti totiž vyniká a patří mezi kmenové léčivé rostliny právě na žaludeční a zažívací neduhy. Pelyňkový čaj vám dokonale pomůže, když máte pocit zkaženého žaludku, při otravách jídlem, při nevolnosti a při poruchách tvorby žaludeční kyseliny. Protože jsou účinky pelyňku silné, dávkujte ho vždy ve správném množství. V malých dávkách bylinka uklidňuje, v silnějších naopak vyvolává pocity nervozity. Těhotné a kojící ženy by se ho měly vyvarovat!

Vyzkoušejte čajovou směs

Smíchejte 5 dílů natě pelyňku, 4 díly natě benediktu, 4 díly natě zeměžluči, 4 díly natě máty, 3 díly květu heřmánku, 3 díly semena ostropestřce a 3 díly plodu jalovce. Dvě polévkové lžíce takto vyrobené směsi zalijte ½ l vroucí vody, zaklopte nádobu a nechte vše tak 20 minut louhovat. Pijte po celý den v malých dávkách přibližně každou hodinu.

Zdroje: www.bylinkyprovsechny.cz, www.zdravezdravi.cz, www.nemocizaludku.cz