Domácí lék na čištění cév zná i Ajurvéda

Recept na přípravu tohoto nápoje, znaly už naše babičky a indické babičky ještě o něco déle. Recept se totiž používá v prastarém indickém přírodním léčitelství Ajurvédě už tisíce let. V tomto případě je potřeba dát Indům i babičkám zapravdu. Tři ingredience patří k takovým surovinám, které označujeme za superpotraviny. Neznamená to sice, že vám zaručí nesmrtelnost, ale s cévami dělají zázraky. Žlutý nápoj má průraznost jako nic podobného. Působí pozitivně nejen na cévy a oběhový systém, ale také jako podpora imunitního systému, lék při nachlazení a chřipce i jako oblíbený nápoj pro podporu hubnutí.

Zázvor proti onemocnění cév

Čerstvý zázvor z oddenků zázvoru lékařského je známý citrusovou, pikantní až nasládlou chutí. Průrazné chutě jsou často spojovány se silně léčivými schopnostmi a ty zázvor rozhodně má. Jeho antibakteriální a protizánětlivé vlastnosti jsou hojně využívány při rýmě a nachlazení, žaludečních obtížích či při hubnutí. A co zázvor způsobí vašim cévám? Sníží cholesterol, jenž je sice pro tělo důležitý, ale jeho nadměrný výskyt v oběhovém systému může způsobit onemocnění cév a srdce. Zázvor stimuluje krevní oběh, ale některým osobám může způsobit i takzvané „bušení srdce“.

Česnek zabraňuje kornatění cév

Česnek máme na talíři dnes a denně. Doslova i přeneseně. Česnek je oblíbenou superpotravinou, která je proslulá nejen v přírodním léčitelství, ale i ve farmakologii. Česnek kuchyňský neboli setý je bohatý na selen, vápník, jód, vitamíny A, B a C. Obecně je používán jako antibiotikum a antiseptikum. V kombinaci s medem léčí nachlazení a chřipku. I na cévy a oběhový systém má velký vliv. Snižuje totiž krevní tlak, cholesterol a doslova pročišťuje cévy a zabraňuje kornatění tepen.

Pružnost a posílení stěn cév citronem

Kyselý citron máme neodmyslitelně spojený s vysokým obsahem vitamínu C. Stejně tak je v něm obsažen i vitamín B a provitamin A, vápník, draslík, fosfor, hořčík, železo i zinek. Pro očistu cév je důležitá přítomnost flavonoidů s antioxidačními vlastnostmi. Působí preventivně na oběhový systém, posilují stěny kapilár, pružnost cév a minimalizují tvorbu krevních sraženin.

Domácí lék na pročištění cév připravíte takto

Receptů na nápoj z těchto tří hlavních ingrediencí je velké množství. Oblíbeným poměrem ingrediencí jsou 4 cm čerstvého zázvoru, 4 stroužky česneku, 4 citrony v BIO kvalitě nebo bez slupek a 2 litry vody. Doporučuji vše umýt, zbavit slupek a semen citronu a rozmixovat tyčovým mixérem přímo v hrnci. Směs poté zahřívejte na mírném ohni zhruba půl hodiny. Sceďte přes jemné sítko a uschovejte v lednici. Doporučená dávka je jedna sklenice denně, ideálně nalačno. Protože je nápoj velmi kyselý až ostrý, můžete si jej osladit třeba medem.

Zdroje: healthytasteoflife.com, prosvet.cz