Jste neustále unavení, nic se vám nechce a jste rádi, že po příchodu z práce zalezete rovnou na gauč pod deku? Očistěte své tělo a budete se cítit jako znovuzrození. Jak? Dopomůže k tomu zázračný elixír, který si připravíte v pohodlí domova z několika málo surovin.

Citron

Na zimu je citron ideální společník, neboť skvěle preventivně působí proti infekcím. Vyzdvihnout také musíme účinky detoxikační, močopudný, antiseptický, využívá se při teplotě, podporuje trávení či odchod plynů z těla.

Česnek

Česnek svými antibiotickými účinky překvapí i skeptika, zneškodní bakterie, viry i plísně. Sílu česneku lidé odnepaměti využívají při nachlazení, kašli i při zánětu průdušek. Zlepšuje trávení, pozitivně ovlivňuje cukrovku, hypertenzi i aterosklerózu. V neposlední řadě zlepšuje prokrvení tkání.

Med

Med se v alternativní medicíně cení zejména k léčbě zažívacích problémů. Lidé po medu sahají i při zánětech dýchacích cest, při žaludečních vředech, onemocnění jater či žlučníku, dokonce i při pálení žáhy nebo nespavosti.

Související články

Zázračný elixír

Výroba této směsi vám nezabere nijak extra času. K ruce si vezměte prkýnko na krájení, nůž, misku s jedlou sodou a vodou na omytí citronů, zavařovací sklenici.

Ingrediencemi jsou pouze:

  • 2 citrony
  • 2 palice česneku
  • 150 – 200g medu

Jak postupovat:

Jelikož budete využívat citrony i s kůrou, omyjte je v jedlé sodě s vodou, tam nechte citrony okoupat dvě minutky, a poté je ještě v roztoku očistěte pomocí ruky. Následně je opláchněte čistou vodou a osušte. Kraje citronů odřežte a vyhoďte. Rozkrojte si citron napůl, každou půlku si nakrájejte na plátky a všechny plátky ještě pokrájejte (jako když připravujete najemno cibuli).

Ze dvou palic česneku si vypreparujte všechny stroužky, oloupejte je, rozkrojte napůl a nakrájejte na plátky. Všechen pokrájený česnek vhoďte do zavařovačky.

Na česnek přidejte kousky citronů.

Zalijte vše medem, směs pořádně promíchejte, aby se med dostal až na dno.

Uložte na jeden týden do lednice, poté užívejte jednu lžičku vmíchanou do hrnečku vody či teplého mléka.

Zdroje: www.idnes.cz, www.vitalia.cz, www.bylinkyprovsechny.cz