Zdroje: www.eatthis.com, health.usnews.com

Mladistvý vzhled ve stáří je velký byznys

Nejen hvězdy Hollywoodu a známé osobnosti touží po mladistvém vzhledu. Dnes je honba za mládím, pěknou figurou a obličejem bez vrásek snem mnohých z nás. K vysněnému cíli vás může dovést nejen správná strava a pohyb, ale také mnohé kosmetické zákroky až po plastické operace, které naši tvář i postavu mohou pomoci vylepšit, ale i navždy poškodit.

Otázkou není jen to, co jíst, pít či dělat, abychom si udrželi mládí, ale hlavně to, co nedělat. Ať už vědomky či nevědomky dnes a denně si škodíme a urychlujeme stárnutí našeho těla i tváře.

Léta navíc nám přidávají mnohé zlozvyky, ale také věci, u kterých byste to nečekali.

Toto široké téma vám objasní doktor Josh Axe ve videopříspěvku „8 nečekaných věcí urychlujících stárnutí":

Zdroj: Youtube

Čím urychlujete stárnutí?

Za viditelným stárnutím našeho těla a tváře bývá nezdravý životní styl, alkohol, kouření a jistě také drogy. Určitě jste už viděli srovnání tváře závislých, které jasně vypovídá o nepřirozeně rychlém chátrání a stárnutí.
Má se také za to, že přílišná konzumace cukrů, ale také masných výrobků mohou přispívat k rychlejšímu stárnutí. Pro organizmus je vždy lepší pestrý jídelníček. Strava v zemích západní kultury je bohatá, ale bohužel i na velmi nezdravé potraviny.

Podobné je to s nedostatkem spánku i stresem. Také nadměrný stres se podepisuje na našem psychickém i fyzické stavu. V případě srovnání fotografií vojáků, kteří prošli válečnými konflikty, je opět viditelný markantní rozdíl ve vzhledu. I takové snímky můžete objevit a muži i ženy na nich sice přežili, ale stres se odrazil nejen na jejich duši, ale vepsal se jim i do tváře.

Tyto příklady jsou však až příliš dramatické a my je proto lehce podceňujeme. Přeci kouření není tak strašné jako heroin, toxické pracovní prostředí nelze srovnávat s válkou v Zálivu. No, není to tak docela pravda. Naše tělo a tvář prostě odrážejí i naše životní podmínky. Srovnávací fotografie navíc zachycují jen tváře, poškození plic kouřením či negativní dopad na imunitní systém způsobený stresem z nich nevyčteme.

Stárnutí pokožky zrychlujeme sluněním

Veliký problém také představuje nadměrné slunění. Ač můžeme tmavší opálenou kůži považovat za atraktivnější a třebas zdravěji vypadající než původní odstín naší pokožky, UV záření poškozuje kolagen a elastin v pokožce. Neznamená to, že už nikdy nesmíte na slunce, ale opalujte se uvážlivě a používejte ochranné krémy.

I když se slunění přímo týká kůže, s jejím vzhledem úzce souvisí i jídelníček, jojo efekt po prodělaných dietách, stres a deprese, ale také spánek jen na jedné konkrétní straně. Buďte ke svému tělu ohleduplní a snažte se dělat ve své životosprávě malé změny, které zvládnete dodržovat.

Související články