Bolest, svědění a krvácení – to jsou nejčastější projevy, které provázejí zvětšené žíly konečníku, označované jako zlatá žíla či hemoroidy. K jejich vzniku napomáhá sedavé zaměstnání, malé množství pohybu, nevhodná strava (málo vlákniny, konzumace příliš kořeněných jídel) či nesprávný pitný režim (nedostatek vhodných tekutin). Zvlášť v počátečných stádiích však můžeme vhodnými změnami životosprávy mnohé ovlivnit. Nemalou roli hraje i zvýšená hygiena oblasti konečníku. Po každém vyprázdnění a následném omytí je možné používat masti připravené z bylin samostatných (např. měsíčková mast) nebo ve směsi.

Mast z pěti bylin na zmírnění obtíží

Preventivně můžeme po každém vyprázdnění (a omytí) použít mast, kterou si připravíme z následujících ingrediencí:

  • vepřové sádlo,
  • měsíček lékařský,
  • heřmánek pravý,
  • řebříček obecný,
  • jitrocel,
  • třezalku tečkovanou,
  • trochu včelího vosku.

Do většího hrnce nalijeme vodu, do něj vložíme menší hrnec a do toho dáme pokrájené sádlo. Až se rozpustí, dáme na 1/2 kg sádla 2 plné hrsti bylin, zamícháme a necháme vychladnout do druhého dne. Další den sádlo znovu ohřejeme, přidáme další dvě hrsti bylin a necháme znovu vychladnout. Třetí den směs znovu zahřejeme a přecedíme do vhodné sklenice. Do vlažné směsi přidáme trochu včelího vosku na zahuštění a mast uložíme v chladu.

Podobným způsobem můžete použít také mast z měsíčku lékařského. Tu si můžete připravit podle následujícího návodu:

Bylinky provoní koupel a posílí žilní stěny

Vhodnou prevencí je posilování žilních stěn. Do koupele přidáme šest kapek oleje. Nejlépe se pro tento účel hodí citronový, levandulový, rozmarýnový, cypřišový nebo jalovcový. Takto upravenou koupel nepoužíváme během těhotenství! Délka koupele by neměla přesáhnout 15 minut.

Koupele z dubové kůry nejsou pro každého

Tyto koupele bývají na potíže s hemoroidy doporučované snad nejčastěji. Odborníci se však na jejich jednoznačném účinku neshodují a varují před jejich plošným použitím. Vhodnost těchto koupelí proto raději proberte se specializovaným lékařem (proktologem). Dubová kůra způsobuje stahování a je vhodná na potíže u vyhřezávajících hemoroidů. Pokud potíže pacientů souvisejí s prasklinu, která nemá s hemoroidy nic společného, může dobová kůra díky vysušování tkáně spíše ublížit.

Byliny, které pomohou zmírnit bolest

Kostival lékařský – list rozmačkáme, aby se změkčily chloupky, kterými je pokrytý, a přiložíme jej na postižené místo. Podobně můžeme použít i listy různých druhů jitrocele. Bolest pomůže utišit i obklad z posekaného vilínu virginského, nebo odvar z kůry jírovce maďalu (koňského kaštanu). Stejně poslouží i obklad z navlhčené drcené kůry nebo plodů kaštanu; vzniklou pastu přiložíme přímo na problematické místo.

Nepříjemné svědění mírní také heřmánkový nálev nebo olej (rostlinný olej, nejlépe mandlový, ve kterém necháme tři týdny luhovat heřmánkové květy a poté přecedíme).

Zázračně rychlé uzdravení podle starých Egypťanů

Byť to někdy vypadá, že problémy s hemoroidy jsou metlou moderního lidstva, protože často postihují ty, kteří mají sedavé zaměstnání, opak je pravdou. Jak uvádí Ellesmore Windsor v knize Surgical History of Haemorrhoids, nejstarší známá zmínka o této nemoci je z egyptského papyru z roku 1700 př. n.l. Tehdejší ranhojiči nabízeli postiženým následující recept: „… Je třeba použít recepis na mast s blahodárnými ochrannými účinky - vezmi listy akácie, semel je, utři na prášek a povař. Mastí namaž pruh jemného plátna a vlož jej do konečníku, který se v mžiknutí oka uzdraví.“ K dalším „zaručeným“ přírodním prostředkům dávné egyptské medicíny patřila aplikace „šťávy“ fíkovníku, aby se hemeroidy stáhly“. Už jen těžko zjistíme, byla myšlena šťáva z plodů fíkovníků či dráždivý latex obsažený v listech. Třetím prostředkem, který kdysi v Egyptě používali byla směs drcených semen sezamu indického s vodou.

Hemoroidy nebo hemeroidy?

Správný název je hemoroidy (řecky Haimorrhoides flebes). Slovo „hemoroid“ pochází z latinského slova „hæmorrhoida –ae“, případně řeckých slov „αἱμορροΐς“ (haimorrhois), „náchylný ke krvácení“, „αἷμα“ (haima), "krev" + „ῥόος“ (rhoos), „proud, tok“, „ῥέω“ (rheo), „téct, proudit“. Velmi často však dochází ke zkomolení správného názvu a lidé chybně hovoří o hemeroidech. V češtině se pro toto onemocnění vžil také název zlatá žíla.

Kam jít s hemoroidy?

Stopy jasně červené krve na stolici či toaletním papíru bývají pro pacienty signálem, že jejich tělo trápí hemoroidy. Dlouhodobé krvácení může vyústit až k chudokrevnosti. Je třeba vědět, že krev ve stolici může být i projevem nádoru tlustého střeva, proto je při takovém nálezu potřeba neprodleně navštívit lékaře. Specialista – proktolog – pomocí vyšetření doporučí další vhodný postup. Často to nebývá „zázračná pilulka“, která vás obtíží zbaví, ale mastička proti nepříjemnému svěděni a rady, jak změnit životosprávu.