Zdroje: zivotavyziva.cz, tajemstvizdravi.cz

Nejen geny ovlivňují metabolismus

Roli hraje především náš životní styl. Možná, že právě to jste nechtěli slyšet. Změny v životním stylu jsou bolestivé a náročné nejen fyzicky, ale hlavně psychicky. Málokdo se může jednoduše odpoutat o svého dosavadního způsobu života. Na druhou stranu je to důvod k jásání. Není to skvělé?! S metabolismem můžete něco udělat sami. Pomoc existuje a nemusíte pro ni nikam chodit. Pomoci si můžete také sami!

Podívejte se ve videu, co na toto téma praví výživový specialista Petr Havlíček:

Zdroj: Youtube

Metabolismus souvisí s hubnutím

Zrychlení či zkvalitnění metabolismu se samozřejmě často skloňuje v souvislosti s hubnutím. Fungování a zlepšení by však mělo zajímat všechny. Metabolismus hraje klíčovou roli v mnoha fyziologických procesech, včetně růstu, reprodukce, regulace teploty a odpovědi na stresové situace. Rychlost metabolismu může být ovlivněna řadou faktorů, včetně věku, pohlaví, tělesné hmotnosti, genetiky, stravy a fyzické aktivity.

Pohyb zrychlí metabolismus

Cvičení a pohyb napomáhají metabolismu tím, že spálí kalorie a posilují svalovou hmotu. Pohyb jako běhání, jízda na kole nebo plavání a silový trénink jsou skvělé způsoby, jak zlepšit metabolismus. Každý pohyb se však počítá!

Pijete dost vody?

Dostatečný pitný režim je také důležitý pro zdravý organismus. Doporučuje se pít převážně vodu a vyhýbat se slazeným nápojům. Pokud máte vody už dost, zařaďte do pitného režimu bylinné čaje. I ty jsou ideální.

Které potraviny vynechat?

Rozhodně i potraviny mají velký vliv na metabolismus. Metabolismus podpoříte tím, že budete jíst pravidelně a vyváženě, vyhýbat se prázdným kaloriím, jako jsou sladkosti a alkohol. Naopak je vhodné zařadit potraviny, které jsou bohaté na bílkoviny a vlákninu.

Nekvalitní spánek zpomaluje metabolismus

Určitě jste už četli i slyšeli o tom, že nejen jídlo a pohyb hrají roli v hubnutí. Nedostatek spánku může narušit metabolické procesy v těle a zpomalit metabolismus. Proto je důležité spát dostatečně dlouho a kvalitně. To by se vám určitě mohlo líbit.

Stres vám zhubnout nepomůže

Chronický stres ovlivňuje metabolismus tím, že zpomaluje některé procesy v těle. Proto je důležité najít způsoby, jak snížit stres a uvolnit se. S tím vám může pomoci třeba meditace, jóga nebo jiná relaxační cvičení. Udělejte si čas sami na sebe bez televize nebo telefonu. Vydechněte si a vyčistěte hlavu.

Související články