Ledviny mají za úkol filtrovat krev a bránit toxickému odpadu dostat se do krevního oběhu. To však správně provádí pouze tehdy, když jsou zdravé. Velmi často bývají negativně ovlivňovány různými nemocemi, ale také i emocemi. Abyste udrželi ledviny v rovnováze, je důležité, abyste dodržovali správnou životosprávu a vyvarovali se fatálních chyb.

Oslabeným ledvinám můžete prospět i jednoduchým cvičením. Podívejte se na video:

Zdroj: Youtube

Slazené nápoje: Nebezpečí pro ledviny

Přiznejte se, jak často pijete slazené nápoje. Věděli jste, že jejich nadměrná konzumace může vést až k poškození ledvin? Nejenže zvyšují krevní tlak, ale také zvyšují přítomnost bílkovin v moči. Při pití těchto nápojů nezapomínejte ani na to, že poškození ledvin bývá velmi často nevratné.

Pozor na sůl a živočišné bílkoviny

Vyšší příjem soli a bílkovin vede k onemocnění ledvin, a proto si dávejte pozor se solením a nepřehánějte to ani s konzumací masa. Nejlepší pro naše tělo je dušené maso, ve kterém je zachováno nejvíce zdraví prospěšných látek. Jíst maso je doporučováno několikrát do týdne, ale ne každý den. Vyhýbat byste se pak měli naopak smaženému a tučnému masu, jako je třeba krkovice.

Berete léky na bolest?

Volně prodejné léky mívají nežádoucí účinky, které postihují také ledviny. Kvůli nim tak mohou být nenávratně poškozeny jak zdravé ledviny, tak i ty, se kterými se lidé léčí. Zkoumejte proto složení jednotlivých léků a vyhýbejte se převážně paracetamolu a kyselině acetylsalicylové, jež obsahují především paralen i ibuprofen.

Dodržujte pitný režim

Aby ledviny správně fungovaly, je zásadní dodržovat pitný režim, na kterém však závisí i další důležité orgány. Nejlepší variantou je čistá voda. Pitný režim však můžete doplnit i minerální vodou nebo různými čaji. Dlouhodobý nedostatek tekutin může způsobit poruchu ledvin a vznik močových kamenů.

Podpora funkce ledvin

Správná volba potravin dokáže pozitivně ovlivnit funkci ledvin. Stačí, když do svého jídelníčku zařadíte luštěniny, zeleninu, ovoce, obilniny a ryby. Pro maximální užitek ze zeleniny ji konzumujte v teplé podobě. Jedná se hlavně o kořenovou zeleninu, cibuli, zelí, kapustu, červenou řepu, květák a brokolici. Z masa pak volte především krůtu nebo králíka a z ryb jsou nejlepší tuňák či losos.

Související články

Zdroje: vimcojim.cz, celostnimedicina.cz