Zdroje: prozeny.blesk.cz, www.idnes.cz, calorie-charts.info

Rychlá, chutná jahodová dieta

Přes víkend můžete zhubnout 1 až 2 kila, ale samozřejmě tento režim spadá do rychlých diet. Budete si tedy muset dát následně pozor na jojo efekt. Přesto jahodová dieta rozhodně není nezdravá.

Spousta vitamínu C a bělejší zuby

Jahody dodají tělu spoustu vitamínu C. V tomto ohledu se směle mohou rovnat i s citrusovými plody. Jahody obsahují také vitamíny A, B a E, mnohé organické kyseliny, lehce stravitelnou vlákninu i minerální látky jako draslík, zinek, hořčík či vápník.

Jahody jsou z 87 % tvořeny vodou a překvapivě malým množstvím cukrů, i když jsou sladké. Jahodová dieta vám rozproudí metabolismus i krevní oběh a pozitivně působí také proti močovým či žlučovým kamenům i dalším neduhům.

Navíc kyseliny v jahodách a dužnina pomáhají očistit zubní sklovinu a jahody jsou považovány také za přírodní prostředek, jak bělit zuby.

Jahody, jahody a zase jahody

Jahodových diet je celá řada. Všechny se orientují na konzumaci většího množství tohoto chutného sladkého ovoce v kombinaci s ovesnými vločkami, jáhlami, nízkotučnými sýry a tvarohem. Můžete si připravit lahodný koktejl z kefíru. Během víkendové jahodové diety byste určitě měli vypustit sladké nápoje. Pijte především vodu a bylinné čaje, které pomohou hlubší očistě těla.

Uvedený jídelníček je samozřejmě jen orientační a nabízí pestřejší, přitom jednoduché stravování. Pokud však holdujete jahodám a kuchyni rádi na víkend opustíte, pak si na den kupte 1,5 kila tohoto ovoce, rozdělte je na porce a konzumujte během celého dne, čas od času proložte nízkotučným jogurtem či tvarohem.

Váš jahodový dietní jídelníček

Podívejte se, jak mohou vypadat jednotlivé chody a vyberte si vlastní favority. Samozřejmě obměny jsou možné, ale pamatujte na výběr kvalitních dietních surovin, které zasytí. Ke každému chodu máte možnost vybrat ze tří variant.

Snídaně

  1. Půl pomeranče a dva krajíce celozrnného chleba se sýrem typu cottage obložený jahodami
  2. Dva krajíce žitného chleba s plátky hermelínu a jahodami
  3. Ovesné vločky nebo ovesná kaše s banánem a jahodami

Oběd

  1. Palačinky z celozrnné mouky a odtučněného mléka s nízkotučným tvarohem a jahodami
  2. Bramborové nočky nebo těstoviny (150 g) s jahodami, jogurtem a troškou medu
  3. Chřest uvařený v osolené vodě s citronem. Osolená a opepřená pečená krůtí prsa (125 g) s dresinkem z kysané smetany okořeněný solí a pepřem + jahodový koktejl (150 g jahod rozmixovaných v nízkotučném jogurtu)

Večeře

  1. 60 g nakrájeného sýra typu camembert s 50 g na kostky nakrájeného eidamu se 150 g jahod
  2. Jogurt s melounem a jahodami, posypaný chia nebo jinými semínky, podle chuti.
  3. Ovocný salát z ananasu a jahod s jogurtem a semínky.

Související články