Zdroje: www.lecba-bolesti.cz, www.healthline.com

Bolest známe všichni

Různé bolístky, ale také přetrvávající chronická bolest sužují čas od času každého z nás. Víte, jak si můžete od bolesti pomoci? Nejen chemická analgetika vám mohou ulevit. Nicméně záleží na tom, co vás bolí. Prostředky, které vám mohou ulevit, jsou totiž velmi různé a hodí se také při rozdílných situacích.

Přírodní prostředky potlačující bolest

Také četné vědecké studie se zabývaly zkoumáním přírodních prostředků, které dokáží ulevit od bolesti. Například hřebíček je koření, které má významné antioxidační, protizánětlivé a antimykotické a analgetické účinky. Od nepaměti se používá na bolesti zubů a dásní. Lze jej koupit jako mast v tubě, tinkturu nebo olej. Nicméně je možné také hřebíček žvýkat, což je poměrně nepříjemné kvůli výrazným silicím, ale když bolí zuby, přejdete i tuto intenzivní chuť.

Pálivé papričky paradoxně uleví od bolesti

Kapsaicin je onou pálivou látkou v paprikách. Právě kapsaicin je skutečně ověřeným a vhodným prostředkem proti bolesti a užívá se i na tělo. Zde se nabízí zmínit, že budete vyhánět čerta ďáblem, ale pocit pálení může být v některých situacích mnohem přijatelnější než bolest. Kapsaicin je látkou obsaženou v některých krémech a mastech, ale také všech pálivých paprikách.

Zázvor jako lék na bolest

Pokud jde o bolest chronického rázu, můžete vyzkoušet také zázvor. Ten totiž pomáhá při pravidelném podávání, respektive alespoň po 5 dnech a dávce 2 g. Touto formou může zázvor napomoci nejen snížení bolestivosti, ale také rychlejšímu hojení díky jeho protizánětlivým účinkům. Zázvor lze užívat i sušený, ale čerstvý je považován zá účinnější.

Jaké další prostředky máte už doma? Podívejte se na minutový sestřih 10 přírodních pomocníků, které vám pomohou od bolesti pomoci:

Zdroj: Youtube

Vůněmi proti bolesti

Od bolesti pomáhá i levandulový, mátový, eukalyptový nebo rozmarýnový esenciální olej. Tyto bylinky totiž ovlivňují naše tělo při vdechování jejich vůně. Působí silně relaxačně a zklidňují tělo i mysl. Toto navíc není jen tvrzení kořenářek a výrůbců aromalamp, ale esenciální oleje z tohoto důvodu zkoumala i věda.

Účinky esenciálních olejů potvrdili vědci

Často totiž až křečovitě svíráme různé části těla, kde pociťujeme bolest, a přitom naopak uvolnění a relaxace mohou přinést úlevu. Není to samozřejmě kúra, která by odstranila příčinu, ale může významně zmírnit vnímání bolesti, a to především hlavy, svalstva či kostí.

Pamatujte, že esenciální oleje se nesmějí konzumovat, užívají se pouze zevně a zředěné. Obyčeně stačí zhruba 3 až 5 kapek zředěných 30 ml olivového nebo jiného oleje, k masáži těla či přímo bolestivých míst.
Vůně je nicméně možné jen inhalovat, konkrétně například 3 dny po 30 minutách, což se doporučuje při chronické či pooperační bolesti.

Proti bolesti pomohou i akupunktura a akupresura

Nejen to, co jíme, pijeme či vdechujeme nám může pomoci od bolesti. Účinná může být také akupunktura, v domácím podání spíš akupresura, respektive stlačování a masáž bodů na těle. I když klasická medicína praktiky čínské tradiční medicíny vesměs neuznává a považuje ji za pseudovědu, výsledky stuide použití akupresury proti bolesti byly zveřejněny v květnu 2018 v odborném časopise the Journal of Pain. Podle studie skutečně tato metoda je efektivní proti chronické bolesti svalstva, hlavy či při artróze. Nicméně se předpokládá, že metoda funguje i při jiných bolestech než těchto zkoumaných.

Analgetické horké obklady

Velmi příjemnou a efektivní metodou může být také přikládání horkých obkladů. K tomuto účelu můžete použít textilní sáček s rýží, pecičkami, ořechovými skořápkami a podobně. Teplé obklady jsou vhodné při bolesti svalů, dutin, bolestivé menstruaci či bolesti ucha.

Související články