Jinak stačí jen spojit správnou dávku pohybu, dietní režim, který vám bude nejlépe vyhovovat a celkově životní styl, jenž odpovídá blížící se nebo probíhající menopauze. Ale krásnou postavu snů můžete mít i vy.

Základní rady jsou zařadit rostlinné a živočišné bílkoviny v každém jídle, ale zároveň nepřekračovat doporučené množství konzumace zdravých tuků, tj. 30 % z celkového energetického příjmu. Dbejte na dostatečný příjem vlákniny a nezapomínejte ani na doplňky stravy, zejména na vitamin B12, vitamin C, vitamin D, vitamin K, kyselinu listovou, vápník, železo, zinek, měď, hořčík. Dodržujte pitný režim a pohybujte se, ale nezapomínejte ani na odpočinek.

Naše tělo prochází změnami

Jakmile se ženy blíží k padesátému roku života, jejich tělo se připravuje na menopauzu a projevují se i další vedlejší účinky stárnutí. Je proto možné, že mnoho žen musí k udržení svého zdraví zaujmout nové a odlišné přístupy, včetně úpravy jídelníčku, aby získaly potřebné živiny. S tím jim mohou pomoci právě vybrané diety, které respektují jejich tělo v životní fázi, v níž se nacházejí.

Ve věku kolem padesáti let musíme počítat například s osteoporózou, osteoartritidou i se změnami v regulaci hladiny cukru v krvi, v důsledku hormonálních změn může dojít i k inzulínové rezistenci. Všechny tyto stavy se samozřejmě na postavě projeví. Ale jde s nimi účinně pracovat.

Nejsnazší změnou je změna jídelníčku, který je potřeba přizpůsobit přirozeným změnám těla. Kromě úbytku hmotnosti je ale nezbytné myslet také na podporu zdravé svalové hmoty, hormonální rovnováhu a správnou regulaci hmotnosti.

Nejúčinnější diety po padesátce

Paleo

Právě nižší obsah sacharidů je prospěšný pro ženy po padesátce a starší, které se mohou potýkat s inzulinovou rezistencí a nejsou schopny zpracovávat sacharidy jako dříve.

Paleo dieta je založena na vysokém obsahu bílkovin a naopak nízkém obsahu sacharidů. Její těžiště spočívá na vejcích, zelenině, ovoci, ořeších a nezpracovaném mase. Paleo neobsahuje sóju ani mléčné výrobky, což může pomoci ženám, které procházejí hormonálními změnami. Nadbytek sóji a hormonů obsažených v běžných mléčných výrobcích může vést k vysoké hladině estrogenu. A právě to pak vede k tomu, že se ukládá tuk do stehen a boků. Paleo obsahuje také dobré tuky, které podporují zdravou tvorbu hormonů.

Autoimunitní protokol (AIP)

Autoimunitní protokol (AIP) se zaměřuje na obnovu střev, což je v tomto věku velmi důležité. Stravování podle tohoto systému eliminuje toxické a spouštěcí potraviny, jako jsou rafinované cukry a zpracované potraviny, které mohou způsobovat špatné vstřebávání a záněty ve střevech.

Středomořská kuchyně

Středomořská strava se orientuje na zdraví srdce a dokáže předcházet rakovině a cukrovce.

Její výhodou je, že se neomezuje na žádné skupiny potravin, ale naopak podporuje všeho s mírou. Její důležitou součástí jsou celozrnné potraviny, které obsahují hodně vlákniny a díky nimž se cítime déle sytí. Jsou zde zastoupeny i sacharidy, ale pouze ty z ovoce a zeleniny.

Středomořská dieta obsahuje dostatek omega-3 tuků, které se nacházejí v rybách a olivovém oleji. Pomáhají při tvorbě hormonů a zvyšují pocit sytosti. Středomořská dieta má také vysoký obsah bílkovin z rostlinných i živočišných produktů.

Whole Foods – čisté stravování

Snížení konzumace zpracovaných potravin se rovná menšímu množství rafinovaných cukrů, což vede k lepší stabilitě hladiny cukru v krvi a menšímu ukládání tuku v břišní dutině. Úprava jídelníčku podle čistého stravování se vyhýbá všem zpracovaným potravinám, což předchází zánětům. Navíc celé potraviny neobsahují antibiotika ani konzervační látky, které mohou hormonální rovnováhu v těle významně narušit. Součástí whole food diety jsou ovoce, zelenina, luštěniny, celozrnné výrobky, ryby, maso a zdravé tuky.

Další triky

Jak jsme zmínili za začátku, samotné stravování ale nestačí a daleko lepších výsledků dosáhnete kombinací se cvičením. Zvolte však odpovídající trénink, abyste si přepínáním spíše neublížili. Najměte si osobního trenéra, hodně choďte a snažte se zařadit pohyb do svého běžného dne jako jeho nezbytnou součást. I po padesátce můžete mít postavu snů, jen to bude vyžadovat trochu úsilí.

Zdroje: www.znamylekar.cz, www.aarp.org, www.healthline.com