Voda je skvělá na žízeň, ale také je zásadní pro detoxikaci neboli čistění těla. Proto odborníci doporučují denně popíjet dva až tři litry. Jenže není voda jako voda. A není pití jako pití. Co tedy dělat, abyste si svým „zavlažovacím rytmem“ zbytečně nekomplikovali život a neublížili si?

Teplá voda podle holywoodských celebrit

Podle tradiční čínské medicíny je voda léčivá. Ovšem ne studená, která způsobuje v těle nerovnováhu, ale teplá. Ta má podle odborníků blahodárné účinky na trávení a očistu organismu. Proto není divu, že teplou vodu z rychlovarných konvic pijí denně miliony Číňanů a dokonce i spousta hollywoodských celebrit.

Mezi největší obdivovatele „horkých kohoutků“ patří třeba Jennifer Anniston, Mirranda Kerr, Gwyneth Paltrow, Drew Barrymore, Jane Fonda nebo Courtney Cox. Říkáte si, proč vlastně? Vždyť teplá voda není čaj. Je prakticky bez chuti a není to nic dvakrát příjemného. Ale pijáci horké vody věří v jednu velkou věc – že zhubnou. A to už je velká motivace!

Pohádka o teplé vodě tak úplně neplatí

Více se o vodě dozvíte v tomto videu:

Zdroj: Youtube

Podle odborníků není nikde psáno, že teplá voda je vhodná na redukci váhy. Naopak! Podle výzkumů teplá voda na úbytek váhy nemá vliv. Proto „zakopaný pes“ mohl být ve špatné interpretaci dvou pojmů – trávení a metabolismus. Víte, v čem se liší?

O teplé vodě se říká, že má vliv na trávení, tedy rozklad a zpracování potravy. Naopak studená voda mírně podporuje metabolismus, což je schopnost organismu proměnit jídlo na energii. Když je metabolismus pomalý nebo člověk nevykazuje dostatek fyzické aktivity, uloží se tahle energie do tukových bochánků. A dál už to znáte sami. Paradoxně na hubnutí má vliv spíše studená voda. Díky tomu, že způsobí tělu teplotní šok (termogenezi), začne více spalovat kalorie, ale jde o tak zanedbatelné množství, že o nějakém zásadním úbytku váhy nemůže být ani řeč.

Tak která je lepší?

Pití studené i teplé vody má své výhody a nevýhody. Studená voda je nejlepším drinkem při sportu, tělo se zahřeje pomaleji a při výkonu je vytrvalejší. Naopak pití teplé vody při fyzickém vypětí se moc nedoporučuje. Jednak se rychleji unavíte, a navíc vypijete méně vody, než kdybyste sáhli po skleničce studené „kohoutkové“. Teplá voda se zase hodí v situacích, kdy máte podrážděný žaludek nebo střeva a potřebujete je zklidnit. Zároveň vám může pomoci při zácpě.

Důležitější je množství

Odborníci doporučují nehledět na teplotu vody, ale spíš si hlídat denní množství příjmu tekutin. Nebazírujte na studené nebo teplé vodě. Tělo si vždycky řekne, na kterou verzi má chuť. Ať už si dáte sklenku teplé či studené vody, váš organismus to nějak nezatíží. A to je dobře. Voda je pro tělo jako pohonná hmota. Proto na ni nezapomeňte. Pomáhá lepší funkci mozku, srdci, játrům, ale i střevům. A vy se pak díky tomu budete cítit dobře.

Zdroje: www.vitalweb.cz, www.youtube.com

Související články