Zdroje: www.healthline.com, www.prostezdravi.cz

Jazyk v čínské tradiční medicíně

Diagnostika jazyka má dlouhou historii také v tradiční čínské medicíně, která je však některými považována za soubor pseudověd, přestože je stará několik tisíc let. Čínská medicína předpokládá, že je tělo propojeno na různých místech, lze proto vysledovat stav uvnitř našeho organismu například díky změnám na jazyku.

V tomto krátkém videu vás s principy diagnostiky jazyka podle čínské medicíny seznámí léčitel Petr Novák.

Zdroj: Youtube

Změny na jazyku souvisí s různými chorobami

Nejen alternativní medicína si všímá stavu jazyka. Faktem je, že jazyk nemáme všichni stejný a změnami jeho povrchu či barvy lze skutečně odhalit, že se v těle něco děje. Zatímco některé změny na jazyku a onemocnění se týkají spíš malých dětí, případný výskyt rakovinného bujení se týká nejčastěji starších padesáti let.

Zdravý jazyk je růžový s papilami dobře viditelnými na jeho obou stranách. I když klasická medicína také sleduje stav jazyka, nerozděluje ho na určité části, které by měly souviset s tělesnými orgány. Ví se však, že konkrétní oblasti jazyka vnímají jiné chutě, což však s jeho diagnostikou nesouvisí. Sleduje se především barva a povlak, které mohou souviset s různými onemocněními.

Nejčastěji pozorovanou změnou je barva

Bílý povlak, proužky, ale také afty signalizují problém s plísněmi v dutině ústní. Skvrny na jazyku i v ústech mohou být bílé až zelené a podobné tvarohu. Jde o nejčastější problém, který je velmi obvyklý u kojenců a malých dětí, ale také při diabetu a užívání inhalátoru pro potlačení astma.

Silné bílé skvrny v ústech a jazyku mohou být také leukoplakií. To je onemocnění, které vzniká přemnožením buněk. Jde o bujení, které může být zhoubné i nezhoubné a upozornil by vás na něj váš zubní lékař. Leukoplakie se nejčastěji objevuje u mužů mezi 50. a 70. rokem života.

Co napoví o zdraví červená barva?

Na jazyku se však mohou objevit také červené skvrny, jejichž barva může přecházet až do fialova.

Jedním z příznaků deficitu vitaminů skupiny B může být právě červenání jazyka. Náprava je možná pomocí vitaminových preparátů obsahujících B9 čili kyselinu listovou a kobalamin známý také pod názvem B12.

Zčervenání jazyka připomínající vzhled jahody se může vyskytovat častěji u dětí a je symptomem tzv. Kawasakiho choroby, ale může jít také o spálu, kterou provází i onemocnění způsobené streptokokem.

Jazyk může být i žlutý, černý či hrbolatý

Také se zažloutnutím jazyka se můžete setkat především pokud kouříte či žvýkáte tabák, při lupénce či užívání některých potravinových a vitaminových doplňků.

Velmi znepokojivě mohou vypadat tmavě žluté, hnědé až černé skvrny a povrch připomínající chlupatý koberec. Může jít sice o zanedbání ústní hygieny, ale spíš se tímto způsobem může projevit léčba antibiotiky, diabetu či chemoterapií.

Zcela jinou kategorií jsou bolestivé hrbolky na jazyku či v ústech, které byste měli konzultovat s lékařem. V ústech se mohou tvořit různé vřídky, infekce či virová onemocnění. Mezi symptomy týkající se jazyka patří i ztráta pohyblivosti, znecitlivění či brnění.

Související články