obrázek z archivu ireceptar.cz

Kapusta pro zdraví i chuť: šťáva, karbanátky i obklad na bolavá záda

Nejen zelí, ale i kapusta je hodnotným domácím zdrojem vitamínů o celý rok. A podobně jako zelí má i velmi rozmanité využití v kuchyni a dokonce i mimo ni.

Vlastní kapustu můžete na zahrádce sklízet od jara až do zimy. Zamražená pak vydrží i v mezidobí. Kapusta tedy může jídelníček obohacovat vskutku po celý rok.

Kapusta upevní zdraví

  • Snižuje hladinu cholesterolu.
  • Posiluje stěny cév i imunitní systém.
  • Má velký obsah vlákniny a tudíž působí příznivě na zažívání.
  • Obsahuje vitamin C, a to několikrát více než citrusové plody.
  • Je významným zdrojem kyseliny listové, která je důležitá pro zdravý vývoj lidského plodu i krvetvorbu.
  • Je lépe stravitelná než zelí.


Vitaminová bomba z kapusty a jablek


Smíchejte čerstvou šťávu z kapusty s jablečnou šťávou v poměru jedna ku dvěma. Připadá vám to jako šílená kombinace? Nebojte se, chuť vás příjemně překvapí, protože připomene jahody či kiwi.

Kapustovou šťávu můžete přidat také do jakýchkoli jiných smíchaných zeleninových a ovocných šťáv. Když nebude převládat, chuti neuškodí, ba právě naopak, a nápoj obohatí o řadu cenných látek.

kapustakapustaAutor: Archiv ireceptar.cz

Obklad pomáhá při ischiasu

Při bolesti páteře vyzkoušejte osvědčené noční obklady z kapustových listů. Velký krajní list jemně naklepte paličkou na maso, přiložte ho na bolavé místo v křížové oblasti a překryjte tričkem. Po několika hodinách list zhnědne a bolest poleví.

Kapusta v kuchyni

Nevýhodou je, že kapustu vyjma obstojně chutnající šťávy nelze konzumovat syrovou a také ji není možné nakládat. Pokud ji chcete uchovat, můžete ji zamrazit (před mražením doporučuji krátce ji předvařit). Kapustu vařte nejprve v nezakrytém hrnci, aby unikly čpavé látky.

kapustové karbanátky


Potřebujeme

  • 1 středně velkou kapustu
  • 20 g másla
  • 1 housku
  • přibližně 70 ml mléka
  • 2 vejce
  • 60 g uzeného masa
  • 30 g cibule
  • strouhanku a vejce na obalení
  • papř a sůl


Jak na to

  1. Kapustu uvařte v osolené vodě, nechte ji okapat a pak listy umelete na masovém strojku.
  2. Máslo utřete se solí, přidejte vejce, v mléce namočenou housku, pepř a nadrobno nakrájenou cibulku.
  3. Přimíchejte umleté vařené uzené maso a vše smíchejte. Pokud je těsto příliš řídké, přisypete trochu strouhanky.
  4. Ze směsi tvarujte karbanátky, obalte je v rozšlehaném vejci a ve strouhance a osmažte dorůžova.

karbanátky z kapustykarbanátky z kapustyAutor: Archiv ireceptar.cz