Zdroje: www.bylinkovo.cz, www.novinky.cz, vědecká studie NIH

Tinkturu z květů bezu vyráběli už naši předci

Zatímco mnohé léčivky jsou k mání po většinu roku, květy černého bezu je možné zabírat jen zhruba tři týdny v roce. Podle polohy je to v období od května do července, takže jestli už u vás odkvetl, možná že na něj narazíte jinde v o něco vyšších polohách.

Máte-li možnost květy bezu posbírat, určitě šance využijte a připravte si doma některý z receptů. Způsobů uchování léčivé síly květů černého bezu je celá řada a jedním z nejoblíbenějších, který využívali už naši předci, je příprava tinktury.

Jak připravit tinkturu z černého bezu?

Na přípravu tinktury budete potřebovat:

  • alkohol (40% a více)
  • čisté květenství bezu.

Příprava je neobyčejně prostá:

  • Otrhejte kvítka a nasypte do uzavíratelné láhve nebo nádoby.
  • Zalijte květy alkoholem tak, aby byly zcela ponořené.
  • V uzavřené lahvi na tmavém místě nechte louhovat alespoň jeden měsíc.
  • Během čekání láhev čas od času protřepejte, aby se obsah trochu promísil, což napomáhá uvolnění látek do alkoholu.
  • Po měsíci sceďte přes jemné plátýnko.
  • Tinkturu přelijte do tmavé čisté láhve a důkladně uzavřete.

Jak užívat tinkturu z květů černého bezu?

Tinktura se užívá po kapkách. Na jeden kilogram tělesné váhy počítejte s jednou kapkou tinktury. Za den je možné konzumovat pouze dávku adekvátní celkové váze a ideální je rozdělit dávku na tři části a konzumovat ji ráno, v poledne a večer.

S čím vám pomůže tinktura z květů bezu?

K čemu připravenou tinkturu použít? Černý bez je považován za jednu z nejskvělejších léčivek, kterou máme. Říká se, že léčí 5 neduhů či dokonce 9 nemocí a je bylinou magickou. Síla černého bezu a jeho široké využití prý předčí i heřmánek, a to už je co říct.

Mezi lidmi se povídalo, že v bezovém keři žijí čarodějnice i duchové a že je to keř s nadpřirozenými silami.

I když se může zdát, že to lidové léčitelství s vyzdvihováním léčebných schopností bezu až přehání, i farmakologický průmysl má o bezové květy zájem. Obsahují bioflavonoidy, omega-3 i 6 mastné kyseliny, třísloviny, taniny a mnohé další zdraví prospěšné látky.

Tinktura, odvary a čaje z květů jsou známé močopudnými účinky, mají vliv na zlepšení funkce ledvin, pomáhají při nachlazení i horečnatých stavech a zároveň regulují zažívání. Konzumace se hodí při nevolnosti, pomalém trávení i plynatosti či na podporu funkcí žlučníku.

Nic se však nemá přehánět, a tak ani tinkturu z květů černého bezu se nedoporučuje užívat dlouhodobě, ne déle než jeden měsíc. Poté je dobré ozdravnou bezovou kúru na 14 dní vysadit.

Související články